Mjuk chokladkolapaj

Publicerat:
2012-12-12Tillagningstid:
Ingredienser
18 - 20portioner
Botten
- 3dlvetemjöl
- 1mskströsocker
- 125gsmör
- 2-3 mskvatten
Fyllning
- 3dlvispgrädde
- 1dlljus ekologisk sirap
- 2dlströsocker
- ½tskättiksprit
- 1mskhonung
- 50gsmör
- 50gljus choklad, hackad
- 50gmörk choklad, hackad
Till servering
- vispad grädde
Så lagar du
1. Blanda vetemjöl och socker och sedan smör skurna i bitar i en matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg (du kan också blanda ihop degen för hand).
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter. Ställ degen i kyl minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200–225 grader.
3. Klä kanterna med dubbel aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen 12–15 minuter tills bottnen börjar få färg. Ta bort folien och grädda ytterligare några minuter tills även kanten får färg.
4. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska kraftigt tills massan är 120 grader. Rör bara då och då. Tillsätt honung och smör. Koka ytterligare ca 1 minut tills allt är blandat.
5. Hacka chokladen. Lägg den ena sortens choklad i en liten kastrull och häll på hälften av kolasmeten. Blanda ner den andra chokladen i den kvarvarande kolasmeten.
6. Häll den ena smeten i formen med det kalla pajskalet och sedan den andra smeten ovanpå.
7. Låt kallna före servering. Servera gärna med lättvispad grädde.