Mjuk pepparkaka

Publicerat:
2015-12-04Tillagningstid:
Så får du till en riktigt saftig och god mjuk pepparkaka, som funkar både till fika och efterrätt – eller på julfesten och adventsmyset. Hemligheten är lingonsylten i smeten. Receptet ger två stora kakor.
Ingredienser
- 150gägg
- 360gströsocker
- 190gsmör, normalsaltat och smält + extra smör till formarna
- 75glingonsylt
- 75gvispgrädde
- 75gmjölk
- 340gvetemjöl
- 5gbakpulver
- 3gbikarbonat
- 8gmalen kanel
- 4gmalen nejlika
- 3gmalen ingefära
- 3gvaniljsocker
- 3gmalen kardemumma
- 1gsalt
Så lagar du
1. Smöra och bröa två formar.
2. Koka upp mjölk, kanel, nejlika, ingefära, kardemumma och låt det svalna. Blanda därefter i lingonsylt och vispgrädde.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ordentligt luftigt. Häll i det smälta smöret och mjölkkoket.
5. Sikta mjöl, bikarbonat, salt och bakpulver på ett bakplåtspapper och vänd där efter försiktigt ner det i ägg sockerblandningen.
6. Häll smeten i de smorda och bröade formarna ( fyll dem inte mer än tre fjärdelar). Grädda dem på 175 grader i ca 35-55 minuter beroende på ugn och storlek. Kontrollera med en sticka att kakorna är klara.