Mjukkaka tekaka

Publicerat:
2017-12-22Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
- 1 ½dlmjölk
- 25gjäst
- 2tskhonung
- 3mskmatolja + 1 msk till bunken
- 1ägg, lätt uppvispat
- 8dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1tsksalt
- 1 ½dltjock yoghurt
Så lagar du
1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jäst i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt honung, olja och ägg och rör om.
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och tillsätt blandningen samt yoghurt i degspadet. Arbeta till en deg, för hand eller med elvisp, tills degen börjar släppa kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl.
3. Ta upp degen och knåda den smidig. Låt jäsa 1 timme övertäckt i en oljad bunke. Du kan även kalljäsa den i kylen över natten, täck då bunken med plastfilm.
4. Ta upp degen och dela den i 8–10 bitar. Platta till dem med handen och täck med bakduk.
5. Kavla ut ovala eller runda kakor och grädda några minuter per sida i varm stekpanna.
6. Servera brödet som det är med smör eller med pålägg, som en pizza/flatbread och skär i bitar till lyxiga snittar.
Förslag på goda toppings
- Rom, röd lök, crème fraiche, citron
- Färskost, rökt lax, ägg, gräslök
- Crème fraiche, ädelost, päron, granatäpple/björnbär/blåbär, rucola, rostade valnötter
Tips
Det går även bra att grädda bröden i ugn på 225 grader. Värm gärna plåtarna innan. Bröden är klara när de puffat upp och fått lite färg. Brödet går även bra att frysa.