Mochapralin

Publicerat:
2014-12-11Tillagningstid:
Ingredienser
63portioner
- 150gvispgrädde
- 15gsnabbkaffe
- 270gmjölkchoklad
- 30gosaltat smör
- 50gmörk choklad (till lockning och rullning)
- dekorativt socker
Så lagar du
1. Koka upp grädden och snabbkaffet. Slå blandningen över chokladen och det osaltade smöret, låt stå i 2 min. Rör smeten slät. Mixa ganachen fyllig med en stavmixer.
2. Låt ganachen svalna till ca 27 grader innan du fyller dina chokladskal. Locka skalen med smält mörk choklad och låt chokladen stelna.
3. Ta lite smält choklad i handflatan (använd gärna plasthandskar) och rulla en en kula mellan händerna. Rulla den sedan direkt i sockret medan chokladen är kladdig.
Tips
Vill du göra som proffsen använder du färdiga chokladskal som du fyller med tryffelsmeten. Dessa kan beställas på nätet (leta efter tryffelskal eller skal till tryffelkulor) eller köpas i en del välsorterade chokladbutiker.
Om du inte vill fylla kulor kan du låta ganachen , alltså själva fyllningen, svalna i en bunke helt och skopa upp med en sked och forma till tryfflar som du sen rullar i kakao eller kanske socker/råsocker.
Att locka skalen betyder att man smälter choklad och lägger en dutt choklad över öppningen på pralinen. Det blir snyggast med hjälp av sprits men en sked kan också göra jobbet. Locket förhindrar fyllningen att rinna ut.
Dekorativt socker kan man göra själv genom att blanda socker med till exempel malen kardemumma, kanel eller en annan krydda som man tycker om. Använd strösocker eller lite grövre råsocker. Bara fantasin sätter gränser!
Så lyckas du med dina praliner
Investera i en våg – för att alltid nå samma resultat på din ganache.
Använd termometer – för att exakt uppnå och läsa av dina temperaturer. Chokladtillverkning är väldigt beroende utav temperaturer.
Följ receptet – byt inte ut ingredienser i dessa recept! Tyvärr så funkar det inte med att ”bara” byta ut t ex mörk choklad mot vit… Då måste hela receptet räknas om. Vill du experimentera, börja då med små justeringar.