Mockatårta med konjak

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
12portioner
- 2+4stgelatinblad
- 2mskkaffepulver
- 1dlvatten
- 1/2dlkonjak eller irländsk whiskey
- 2sttårtbottnar
- 1stmarängbotten
Mockamousse:
- 1dlströsocker
- 4stäggulor
- 2tskvaniljsocker
- 2-3mskkaffepulver
- 6dlvispgrädde
Till garnering:
- 100gmörk blockchoklad
- 100-2gchokladbönor
Så lagar du
1. Blötlägg alla gelatinblad 5 min.
2. Blanda 2 msk kaffepulver med 1 dl vatten i en liten kastrull. Ta upp 2 gelatinblad och smält dem på svag värme i kaffet. Ta från värmen och häll i spriten.
3. Lägg i en av tårtbottnarna i formen. Skeda över hälften av kaffet.
4. Mockamousse: Vispa socker, äggulor, vaniljsocker och finstött kaffepulver till en fluffig smet. Vispa tills det mesta av kaffepulvret löst sig.
5. Ta upp och smält 4 gelatinblad på svag värme.
6. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Häll lite av mockagrädden i gelatinet och vänd sedan ner detta i resten av mockagrädden.
7. Lägg 1/3 av mockagrädden på tårtbottnen sedan marängbottnen och ytterligare ett lager mockagrädde. Därefter nästa tårtbotten som fuktats med den andra hälften av kaffet och till sist ett lager mockagrädde. Ställ i frysen. Ta fram tårtan 3-4 timmar före serveringen om den ska tinas i kylen eller drygt 1 timme i rumstemperatur. Garnera den frysta tårtan direkt då fäster chokladen bäst.
8. Garnering: Smält blockchokladen och häll i en spritspåse eller gör en strut av bakplåtspapper. Klipp till remsor av overheadfilm eller bakplåtspapper som är några centimeter bredare än tårtans höjd. Tejpa ihop den och klipp remsan lika lång som tårtan är runt om. Lägg papperet plant och klipp ett litet hål i struten och spritsa lite diagonalt, först åt ena hållet och sedan åt andra. Lyft upp papperet och tryck fast det runt tårtan. Ställ i kyl eller frys tills det är riktigt stelt, lossa då papperet försiktigt. Garnera med chokladbönor.