Mockatårta med konjak

Mockatårta med konjak

Publicerat:

Ingredienser

12portioner

  • 2+4st
    gelatinblad
  • 2msk
    kaffepulver
  • 1dl
    vatten
  • 1/2dl
    konjak eller irländsk whiskey
  • 2st
    tårtbottnar
  • 1st
    marängbotten

Mockamousse:

  • 1dl
    strösocker
  • 4st
    äggulor
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2-3msk
    kaffepulver
  • 6dl
    vispgrädde

Till garnering:

  • 100g
    mörk blockchoklad
  • 100-2g
    chokladbönor

Så lagar du

1. Blötlägg alla gelatinblad 5 min.

2. Blanda 2 msk kaffepulver med 1 dl vatten i en liten kastrull. Ta upp 2 gelatinblad och smält dem på svag värme i kaffet. Ta från värmen och häll i spriten.

3. Lägg i en av tårtbottnarna i formen. Skeda över hälften av kaffet.

4. Mockamousse: Vispa socker, äggulor, vaniljsocker och finstött kaffepulver till en fluffig smet. Vispa tills det mesta av kaffepulvret löst sig.

5. Ta upp och smält 4 gelatinblad på svag värme.

6. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Häll lite av mockagrädden i gelatinet och vänd sedan ner detta i resten av mockagrädden.

7. Lägg 1/3 av mockagrädden på tårtbottnen sedan marängbottnen och ytterligare ett lager mockagrädde. Därefter nästa tårtbotten som fuktats med den andra hälften av kaffet och till sist ett lager mockagrädde. Ställ i frysen. Ta fram tårtan 3-4 timmar före serveringen om den ska tinas i kylen eller drygt 1 timme i rumstemperatur. Garnera den frysta tårtan direkt då fäster chokladen bäst.

8. Garnering: Smält blockchokladen och häll i en spritspåse eller gör en strut av bakplåtspapper. Klipp till remsor av overheadfilm eller bakplåtspapper som är några centimeter bredare än tårtans höjd. Tejpa ihop den och klipp remsan lika lång som tårtan är runt om. Lägg papperet plant och klipp ett litet hål i struten och spritsa lite diagonalt, först åt ena hållet och sedan åt andra. Lyft upp papperet och tryck fast det runt tårtan. Ställ i kyl eller frys tills det är riktigt stelt, lossa då papperet försiktigt. Garnera med chokladbönor.

Dela det här receptet med dina vänner!