Ingredienser
10portioner
- 3dlvetemjöl
- 2tskvaniljsocker
- 2tskbakpulver
- 1dlströsocker
- 100gsmör
- 1stägg
Fyllning
- 4-5 stäpplen
Enkel vaniljsås
- 4dlmjölk
- 4mskströsocker
- 2mskmaizena majsstärkelse
- 1stägg
- 1mskvaniljsocker eller 1 vaniljstång
- 1-2dlgrädde
Så lagar du
1. Blanda alla torra ingredienser i matberedare eller i en skål. Finfördela smöret däri. Blanda ned ägget och arbeta hastigt samman till en deg.
2. Kavla mellan bakplåtspapper eller plastfolie med lite mjöl ut en rundel som går upp på kanten eller tryck ut 2/3 av degen i en form med löstagbar kant 22-24 cm i diameter. Kavla ut resten till ett lock. Ställ båda i frysen ca 20 min. Om degen är alltför lös kan den stå i kylen en stund före kavlingen.
3. Sätt under tiden ugnen på 175º.
4. Skala eventuellt äpplena och riv dem direkt över degen. Täck med locket, jämna till kanten och nagga locket på flera ställen.
5. Grädda längst ner i ugnen 35-40 min. Låt svalna. Pudra ev med lite florsocker vid serveringen. Servera med vaniljsås.
Vaniljsås:
1. Blanda mjölk, socker, majsstärkelse och ägg i en kastrull. Halvera och skrapa ur vaniljstången däri. Låt även vaniljstången koka med. Vaniljsocker tillsätts när krämen kokat.
2. Sjud krämen på svag värme under vispning tills den tjocknar. Ta från värmen och tillsätt vaniljsocker. Kyl den i vattenbad.
3. Tillsätt ev lättvispad grädde till såsen. Servera den kall.