Mörk chokladmousse med hallonhjärta

Ingredienser
4 - 6portioner
Hallongelé
- 300ghallon
- 3dlsocker
- 1stcitron
Chokladmousse
- 100gmörk choklad (minst 60% kakao, helst 70%)
- 4stägg
- 50gsmör
Så lagar du
Hallongelé
1. Börja med hallongelé några dagar innan för säkerhets skull.
2. I en bred kastrull eller gryta med låg kant kokar man hallon med ett stort glas vatten tills alla bär spricker och släpper sin saft. Det tar ca 10 minuter.
3. Passera genom en sil med hjälp av slickepott eller sked tills det bara återstår frö i silen.
4. Mät saftvolym (300 g frysta hallon bör ge ca 3 dl) och häll tillbaks i kastrullen tillsammans med samma volym av socker och saften av en citron. Koka upp på medelvärme (det ska inte stormkoka) och skumma av när skummet bildas på ytan (det är fruktköttet som flyter till ytan).
5. När vätskan har tjocknat något och det bildas en ”geléhinna” på ytan så är det klart. Häll i en ren syltburk, stäng ordentligt och låt stelna. Har gelén inte stelnat tillräckligt följande dag så bör den kokas ytterligare: prova dig fram!
Chokladmousse
1. Börja med att förbereda alla ingredienser.
2. Separera äggulor från äggvitor i 2 olika skålar. Tillsätt en nypa salt till vitorna och vispa upp dem till hårt skum.
3. Smält choklad försiktigt med smöret i en kastrull (Obs! Ej i mikron). Låt gärna svalna något.
4. Häll choklad över äggulorna och rör försiktigt. Vänd i äggvitorna i 3 omgångar. Moussen är klar!
5. Häll i en sked mousse i 4–6 individuella skålar, sätt lite gelé i mitten, häll över resten av moussen och stoppa i kylen minst 2–3 timmar före servering, helst över natt.