Ingredienser
1portioner
Blir ca 1½ liter
- 3kgkalvben, fint huggna
- 1ststor purjolök
- 2stgula lökar
- 2stmorötter
- 4stvitlöksklyftor
- 1stliten rotselleri, eller en bit på ca 300g
- ½dltomatpuré (finns att köpa på tub)
- 4stlagerblad
- 8stvitpepparkorn
- några kvistar av färsk timjan
- 4litervatten
- 4dlrödvin
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och hacka löken samt vitlöken grovt. Ansa och skär purjolöken i biter. Skala och skär moroten i 2 cm stora bitar, gör detsamma med sellerin.
3. Rosta benen samt grönsakerna i en ugnssäker form, rör om så att allt blir gyllenbrunt.
4. Ta ut formen ur ugnen och pensla kalvbenen/grönsakerna med ett tunt lager av tomatpuré, ställ in i ugnen och låt få en ordentligt mörk färg.
5. Lägg över kalvbenen/grönsakerna i en rymlig kastrull, skölj ur den ugnssäkra formen med lite av vattnet och häll detta i kastrullen tillsammans med vattnet och rödvinet samt dom övriga ingredienserna.
6. Låt koka upp och ta bort det skum som kommer upp på ytan.
7. Sjud fonden i ca 4-5 timmar under lock. Späd ev. med mera vatten
8. Sila fonden i en ny kastrull, och reducera fonden tills det att ¼ återstår.
9. Kyl ner fonden och häll upp i små plastmuggar, gärna med lock, och ställ i frysen.