Mörk kalvfond

Mörk kalvfond

    Publicerat:

    Ingredienser

    1portioner

    Blir ca 1½ liter

    • 3kg
      kalvben, fint huggna
    • 1st
      stor purjolök
    • 2st
      gula lökar
    • 2st
      morötter
    • 4st
      vitlöksklyftor
    • 1st
      liten rotselleri, eller en bit på ca 300g
    • ½dl
      tomatpuré (finns att köpa på tub)
    • 4st
      lagerblad
    • 8st
      vitpepparkorn
    • några kvistar av färsk timjan
    • 4liter
      vatten
    • 4dl
      rödvin

    Så lagar du

    1. Sätt ugnen på 225 grader.

    2. Skala och hacka löken samt vitlöken grovt. Ansa och skär purjolöken i biter. Skala och skär moroten i 2 cm stora bitar, gör detsamma med sellerin.

    3. Rosta benen samt grönsakerna i en ugnssäker form, rör om så att allt blir gyllenbrunt.

    4. Ta ut formen ur ugnen och pensla kalvbenen/grönsakerna med ett tunt lager av tomatpuré, ställ in i ugnen och låt få en ordentligt mörk färg.

    5. Lägg över kalvbenen/grönsakerna i en rymlig kastrull, skölj ur den ugnssäkra formen med lite av vattnet och häll detta i kastrullen tillsammans med vattnet och rödvinet samt dom övriga ingredienserna.

    6. Låt koka upp och ta bort det skum som kommer upp på ytan.

    7. Sjud fonden i ca 4-5 timmar under lock. Späd ev. med mera vatten

    8. Sila fonden i en ny kastrull, och reducera fonden tills det att ¼ återstår.

    9. Kyl ner fonden och häll upp i små plastmuggar, gärna med lock, och ställ i frysen.

    Dela det här receptet med dina vänner!