Mormor Karins kroppkakor

Publicerat:
2019-08-12Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
Kroppkakedeg
- 1½kgpotatis, mjölig
- salt och vitpeppar
- 2½ägg
- 3-4½dlvetemjöl
Fyllning
- 150grimmat fläsk
- 150grökt skinka
- 6mskhackad gul lök
- 1½-2tskkryddpeppar
- smör till stekning och skirning
- lingon, färska eller rårörda
Så lagar du
1. Koka potatisen (helst King Edward förstås!) i 2 tsk salt per liter vatten tills den är nästan färdig.
2. Ta genast upp den ur vattnet och pressa den medan den ännu är varm.
3. Blanda ned ägg, mjöl, vitpeppar och cirka 1–1½ tsk salt. Det skall vara så mycket mjöl att det går att forma bullar.
4. Skär fläsk, skinka och lök i ytterst små bitar.
5. Bryn fläsket och löken i rikligt med smör i en stekpanna, tillsätt skinkan mot slutet.
6. Krydda med kryddpeppar.
7. Forma 18 bullar av degen. Gör en fördjupning i varje och fördela fyllningen, nyp ihop kanterna på bullen över fyllningen. Platta till kroppkakorna.
8. Koka några i sänder utan lock i lättsaltat vatten tills de flyter upp. Sjud därefter ytterligare 5 minuter. Ta upp med hålslev och låt kallna.
9. Stek upp i smör tills de är varma och gyllenfärgade.
10. Servera med skirat smör, rårörda lingon och den överblivna fyllningen.
Tips
Gör dubbel sats av fyllningen om du också vill servera den som tillbehör.