Mormor Karins kroppkakor

Mormor Karins kroppkakor med fläsk och rårörda lingon.

Publicerat:

Tillagningstid:

Edward Blom bjuder på ett klassiskt recept på kroppkakor med rimmat fläsk, rökt skinka och lingon.

Ingredienser

4 - 6portioner

Kroppkakedeg

  • kg
    potatis, mjölig
  • salt och vitpeppar
  • ägg
  • 3-4½dl
    vetemjöl

Fyllning

  • 150g
    rimmat fläsk
  • 150g
    rökt skinka
  • 6msk
    hackad gul lök
  • 1½-2tsk
    kryddpeppar
  • smör till stekning och skirning
  • lingon, färska eller rårörda

Så lagar du

1. Koka potatisen (helst King Edward förstås!) i 2 tsk salt per liter vatten tills den är nästan färdig.

2. Ta genast upp den ur vattnet och pressa den medan den ännu är varm.

3. Blanda ned ägg, mjöl, vitpeppar och cirka 1–1½ tsk salt. Det skall vara så mycket mjöl att det går att forma bullar.

4. Skär fläsk, skinka och lök i ytterst små bitar.

5. Bryn fläsket och löken i rikligt med smör i en stekpanna, tillsätt skinkan mot slutet.

6. Krydda med kryddpeppar.

7. Forma 18 bullar av degen. Gör en fördjupning i varje och fördela fyllningen, nyp ihop kanterna på bullen över fyllningen. Platta till kroppkakorna.

8. Koka några i sänder utan lock i lättsaltat vatten tills de flyter upp. Sjud därefter ytterligare 5 minuter. Ta upp med hålslev och låt kallna.

9. Stek upp i smör tills de är varma och gyllenfärgade.

10. Servera med skirat smör, rårörda lingon och den överblivna fyllningen.

Tips

Gör dubbel sats av fyllningen om du också vill servera den som tillbehör.

Dela det här receptet med dina vänner!