Mormor Saras kycklingbullar på tunnbrödspizza

Publicerat:
2019-03-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Kycklingköttbullar
- 500gkycklingfärs
- 1ägg
- 1kokt potatis, riven
- 1½dlvispgrädde
- 1schalottenlök, riven
- 1tsksalt
- 1krmsvartpeppar
- 1tskspiskummin
- 1citron, skalet
- 1knippa(or)mynta
- 3klyfta(or)vitlök
- 1mskhonung
Pizzan
- 4stora bitar tunnbröd eller knäckebröd
- ca 280gfärdig pizzasås
- 3½dlriven ost
- 200gkycklingköttbullar
- ca 16jalapeños, skivade, efter smak
- 1rödlök
- 5champinjoner, skivade
Topping
- ½dlajvar
- 4mskcrème fraiche
- 2mskpumpakärnor
- 1citron, skivad
Så lagar du
Eriks kommentar
Detta recept funkar lika bra om du använder nötkött eller vilt. Att få ändra på någons köttbullssmet känns som en ära, men också lite läskigt då det förmodligen finns ett unikt köttbullsrecept i de flesta hem där ute i Sverige.
Roligt med potatis i smeten! Jag har testat och vet att det används i många olika former i köttbullssmeter. Jag har till och med provat med chips och nacho chips i smeten. Det blir en höjdare kan jag lova! Har du ingen kokt potatis hemma så kan du använda dig av helt vanligt pulvermos. Om du använder potatis så kan du tänka på att använda en lite mjöligare potatis, testa till exempel mandelpotatis.
Kycklingköttbullar
1. Blanda samman samtliga ingredienser till kycklingköttbullarna. Låt gärna smeten stå och mogna till i kylen. Kom ihåg att spara citronerna till pizzan efter att du rivit skalet.
2. Fukta händerna med vatten och forma köttbullar. Stek i medelvarm stekpanna tills de fått fin färg. Kom ihåg att kycklingfärs inte får ätas understekt.
Pizzan
1. Sprid ut pizzasås, cirka 2 msk per bröd, och lägg på osten.
2. Dela köttbullarna i två. Fördela de stekta kycklingköttbullarna, lök, champinjoner och jalapeñoskivor och klicka ut ajvar över pizzorna. Lägg pizzan på en plåt och ställ lågt i ugnen.
3. Tillaga i 15 minuter på 200 grader eller tills osten är smält och fått färg.
Servering
1. Rör ihop crème fraiche och ajvar till pizzatopping.
2. Toppa pizzorna med pumpakärnor, citronskivor och sås.