Morotssoppa med kaffe

morotssoppa i skål

Publicerat:

Du läste rätt, kaffe och morot är lika med sant. Kaffets strävhet får kokt morot att smaka sommarkrispigt. Utan att soppan börjar smaka det minsta kaffe.

Ingredienser

Morotssoppa

  • 3st
    morötter
  • 10cm
    purjolök
  • 1st
    ekologisk paprika
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1liter
    vatten
  • 1,5st
    grönsaksbuljongtärning
  • 1st
    ekologisk apelsin (zest från 1/2 apelsin + 1 dl saft)
  • 1msk
    riven ingefära
  • 2dl
    röda linser
  • 1dl
    kokt kaffe
  • 1msk
    honung
  • 2tsk
    salt
  • svartpeppar

Till servering

  • naturell yoghurt
  • färsk mynta

Citruskaffe

  • 1dl
    mörkrostat och malt kaffe
  • 6dl
    kokande vatten
  • 1msk
    zest av lime, citron och apelsin

Så lagar du

Morotssoppa

  1. Skala och slanta morötterna. Skär paprikan i grövre bitar och hacka lök, vitlök och purjolök.
  2. Fräs lökhacket och grönsakerna i en stor tjockbottnad kastrull. Häll på buljong och låt det koka upp. Sjud med locket på ca 15 minuter tills morötterna mjuknat.
  3. Skölj apelsinen och riv skalet från halva apelsinen och pressa ut ca 1 dl saft. Riv ingefäran.
  4. Mixa soppan slät och tillsätt apelsinsaft och zest, ingefära och kaffe. Lägg i linserna och sjud ca 10 minuter till.
  5. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.

 

Citruskaffe

  1. Blanda kaffepulvret med zesten i en presskanna och rör om.
  2. Häll över det kokande vattnet och låt sjuda ca 2 minuter.
  3. Pressa sakta ner filtret och häll upp kaffet i små koppar.
  4. Smaksätt med valfri mjölk och sötning om så önskas.

Dela det här receptet med dina vänner!