Morotssoppa med kaffe

Publicerat:
2023-03-09Du läste rätt, kaffe och morot är lika med sant. Kaffets strävhet får kokt morot att smaka sommarkrispigt. Utan att soppan börjar smaka det minsta kaffe.
Ingredienser
Morotssoppa
- 3stmorötter
- 10cmpurjolök
- 1stekologisk paprika
- 1stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 2-3mskolivolja
- 1litervatten
- 1,5stgrönsaksbuljongtärning
- 1stekologisk apelsin (zest från 1/2 apelsin + 1 dl saft)
- 1mskriven ingefära
- 2dlröda linser
- 1dlkokt kaffe
- 1mskhonung
- 2tsksalt
- svartpeppar
Till servering
- naturell yoghurt
- färsk mynta
Citruskaffe
- 1dlmörkrostat och malt kaffe
- 6dlkokande vatten
- 1mskzest av lime, citron och apelsin
Så lagar du
Morotssoppa
- Skala och slanta morötterna. Skär paprikan i grövre bitar och hacka lök, vitlök och purjolök.
- Fräs lökhacket och grönsakerna i en stor tjockbottnad kastrull. Häll på buljong och låt det koka upp. Sjud med locket på ca 15 minuter tills morötterna mjuknat.
- Skölj apelsinen och riv skalet från halva apelsinen och pressa ut ca 1 dl saft. Riv ingefäran.
- Mixa soppan slät och tillsätt apelsinsaft och zest, ingefära och kaffe. Lägg i linserna och sjud ca 10 minuter till.
- Smaka av med honung, salt och svartpeppar.
Citruskaffe
- Blanda kaffepulvret med zesten i en presskanna och rör om.
- Häll över det kokande vattnet och låt sjuda ca 2 minuter.
- Pressa sakta ner filtret och häll upp kaffet i små koppar.
- Smaksätt med valfri mjölk och sötning om så önskas.