Morötter med krondill och gröna tomater

Publicerat:
2020-08-26Tillagningstid:
Vill du göra ogräsrensning och gallring lite mer härligt? Ta tillvara de spädaste morötterna som gallras bort och laga ett enkelt perfekt tillbehör som passar strålande till både den grillade fläskkarrén och den ugnsbakade fisken. Det bästa med det här receptet är att det blir nära ”zero waste” när du använder även blasten till dressingen.
Ingredienser
4portioner
- 12-16stmindre morötter med blast
- 3stdillkronor
- 1tskolivolja
Snabbinlagda gröna tomater
- 2stgröna tomter
- 2mskäppelcidervinäger
- 1msksocker
- 1krmsalt
Morotspistou
- blasten från morötterna (använd bara de späda bladen och skölj noga då de kan innehålla en del sand)
- 1dlrapsolja
- 1stcitron
- 1stvitlöksklyfta
- 1mskdillfrön
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 250 grader och grill.
2. Koka upp vinäger, socker och salt hastigt.
3. Skiva de gröna tomaterna riktigt tunt och slå den kokande lagen över, låt stå och dra 15 minuter.
4. Tvätta morötterna noga och skär av blasten (behåll dem gärna hela om du fått tag i mindre morötter, annars dela ner dom på längden).
5. Tillsätt några droppar olja, salta och rosta i ugnen 15 minuter.
6. Skölj av morotsblasten noga och skär i mindre bitar, kör i mixer eller i en mortel tillsammans vitlök, citronsaft och dillfrön. Tillsätt oljan droppvis.
7. Smaka av med salt och peppar.