Moules frites med rotfrukter

Publicerat:
2015-09-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Musslorna
- 1kgblåmusslor
- 2stvitlöksklyftor
- 2stschalottenlökar
- 75grotselleri
- 1ststor morot
- 1stpersiljerot
- 2mskolivolja
- ½tsksalt
- 3dlveteöl
- 1msksmör
- bladpersilja
Friterade rotfrukter
- ½strotselleri
- 1stsötpotatis
- 2stmorötter
- 3-4stpersiljerötter
- 1literfrityrolja
Persiljesalt
- ½dlsalt
- 2knippa(or)bladpersilja
Aioli
- 1sthelt ägg (eller 2 gulor)
- ½tsksalt
- 1tskdijonsenap
- 1mskvitvinsvinäger
- 2stfinhackade vitlöksklyftor
- 2 ½dlneutral matolja (t.ex. majsolja, solrosolja eller druvkärnolja)
- salt och peppar
Så lagar du
1. Skala och skär alla rotfrukter i stavar, cirka 1 X 1 cm (lägg undan rotfrukter till musslorna). Lägg dem i rikligt med kallt vatten. Torka dem ordentligt med en kökshandduk innan fritering.
2. Gör persiljesalt genom att mortla eller mixa salt och persilja till ett härligt grönt örtsalt.
3. Hetta upp frityroljan till 150 grader och fritera rotfrukterna i omgångar tills de blivit något gyllene och inte har en rå kärna längre. Låt rinna av i ett durkslag eller nätsil. Lätt åt sidan.
4. Skölj och skrubba musslorna ordentligt. Släng trasiga musslor och de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Hacka lök och vitlök fint. Skär rotfrukterna till musslorna i små tärningar. Fräs alla grönsaker i en kastrull i lite olivolja tills de mjuknat.
5. Lägg i musslorna och salt i kastrullen. Slå på ölet och sätt på ett lock. Låt koka i cirka 5 minuter eller tills musslorna öppnar sig. Skaka om med kastrullen någon gång under kokningen.
6. Ta upp alla musslor med en hålslev och släng de som inte öppnat sig. Fördela musslorna i tallrikar och håll musselspadet varmt till du friterat rotfrukterna. Hetta upp frityroljan till 180 – 190 grader. Fritera rotfrukterna i omgångar till de blir gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
7. Lägg upp på serveringsfat och strö över persiljesmör. Lägg i en klick smör i musselspadet, värm och slå spadet och grönsakerna över musslorna. Strö över lite finhackad persilja.