Ingredienser
6portioner
- 800gblandfärs
- 1ststor lök
- salt och peppar
- smör och olja till stekning
- 2stsmå auberginer
- 1stgrön zucchini
- 1tsksalt
- 1kgpotatis
Ostsås
- 2msksmör
- 2½mskmjöl
- 8dlmjölk
- 3dlriven ost
- 200gchevre
- 4sttomater
Så lagar du
1. Koka potatisen. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skiva löken och bryn den tillsammans med färsen i lite smör och olja, smaksätt med salt och peppar.
3. Skär auberginerna och zucchinin på längden i ½ cm tunna skivor. Lägg i en skål och häll över saltet. Krama in saltet och låt stå i ca 10 minuter. Auberginen och zucchinin ska vätska sig lite. Torka av det överflödiga saltet innan skivorna läggs i moussakan. Skiva potatisen.
Ostsås:
1. Smält smöret och pudra över mjölet. Rör ut mjölet så att det inte bildas klumpar och häll på mjölken lite i taget. Rör hela tiden i redningen. Låt koka några minuter under omrörning så att redningen tjocknar.
2. Smula ner de båda ostsorterna och låt koka försiktigt ett par minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar.
3. Lägg ett lager ostsås i botten av formen. Lägg på ett lager köttfärs, därefter aubergine, zucchini och potatis. Lägg sedan ett varv till i samma ordning. Avsluta med ostsås och allra överst skivade tomater. In i ugnen i ca 30 minuter.
4. Frys in resterna!