Moussaka special
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4stauberginer
- 350gnöt eller lammfärs
- 1burk(ar)krossade tomater
- 1stgul lök
- 2stmorötter
- 2stvitlöksklyftor
- 3msktomatpuré
- 3mskolivolja
- 1tsktimjan
- 1tskrosmarien
- 1tskpaprikapulver
- 1nypa(or)chilipulver
- 5dlvatten
- salt och peppar
Kesosås
- 4dllättmjölk
- 2-3mskvetemjöl
- 250gkeso
- 1krmsalt
Så lagar du
Skär av bladfästet på auberginerna och skär dem på längden i centimeter tjocka skivor. Lägg dem på en saltad plåt i ca 30 min så vattnas de ut. Stek dem guldgula i ca 1,5 msk olivolja på medelvärme.
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och riv morötterna medelgrovt. Fräs sedan löken, vitlöken, morötterna, paprikapulvret och chilipulvret i resten av olivoljan tills allt har fått en fin färg och mjuk konsistens. Salta och peppra.
Tillsätt sedan färsen, höj upp värmen en aning och låt fräsa tillsammans tills färsen har fått färg. Tillsätt tomatpurén de krossade tomaterna och örterna. Salta och peppra efter behov. Slå på vattnet och låt allt koka samman och puttra på låg värme medan du gör kesosåsen.
Värm försiktigt upp ca 3 dl av mjölken på låg värme, blanda ut mjölet med resten av mjölken och häll i den. Låt sjuda på svag värme tills den tjocknar något. Tillsätt sedan keson och värm ytterligare i några minuter, salta.
Lägg ett lager med aubergin i botten på en ugnssäker form så det täcker. Bred ut en del av köttfärsen över och ett lager av såsen, fortsätt varva och toppa med ett lager av keso såsen.
Grädda i 200 grader tills moussakan har fin färg, ca 45 minuter (tiden kan variera beroende på ugn och form). Låt den stå ca 15 minuter innan servering.
Servera med en fräsch grönsallad.