Moussaka special

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    auberginer
  • 350g
    nöt eller lammfärs
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    morötter
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 3msk
    tomatpuré
  • 3msk
    olivolja
  • 1tsk
    timjan
  • 1tsk
    rosmarien
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1nypa(or)
    chilipulver
  • 5dl
    vatten
  • salt och peppar

Kesosås

  • 4dl
    lättmjölk
  • 2-3msk
    vetemjöl
  • 250g
    keso
  • 1krm
    salt

Så lagar du

Skär av bladfästet på auberginerna och skär dem på längden i centimeter tjocka skivor. Lägg dem på en saltad plåt i ca 30 min så vattnas de ut. Stek dem guldgula i ca 1,5 msk olivolja på medelvärme.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och riv morötterna medelgrovt. Fräs sedan löken, vitlöken, morötterna, paprikapulvret och chilipulvret i resten av olivoljan tills allt har fått en fin färg och mjuk konsistens. Salta och peppra.

Tillsätt sedan färsen, höj upp värmen en aning och låt fräsa tillsammans tills färsen har fått färg. Tillsätt tomatpurén de krossade tomaterna och örterna. Salta och peppra efter behov. Slå på vattnet och låt allt koka samman och puttra på låg värme medan du gör kesosåsen.

Värm försiktigt upp ca 3 dl av mjölken på låg värme, blanda ut mjölet med resten av mjölken och häll i den. Låt sjuda på svag värme tills den tjocknar något. Tillsätt sedan keson och värm ytterligare i några minuter, salta.

Lägg ett lager med aubergin i botten på en ugnssäker form så det täcker. Bred ut en del av köttfärsen över och ett lager av såsen, fortsätt varva och toppa med ett lager av keso såsen.

Grädda i 200 grader tills moussakan har fin färg, ca 45 minuter (tiden kan variera beroende på ugn och form). Låt den stå ca 15 minuter innan servering.

Servera med en fräsch grönsallad.

Dela det här receptet med dina vänner!