Mousselinesås med lingon

Publicerat:
2021-08-25Tillagningstid:
Förmodligen den lenaste såsen av de alla. Påminner om hollandaise och jag kan nästan garantera att den passar till alla typer av fisk: kokt, grillad och stekt. Lingonen ger en fantastisk smakhöjare och kärv syra till såsen som får en ny dynamik i sin smakpalett.
Ingredienser
4portioner
- 250gsmör
- 3-4äggulor
- ½dllingon
- 1citron, juicen
- 2mskvatten
- 1-2krmsalt
- ca 1krmvitpeppar
- ½dllättvispad grädde
Så lagar du
- Smält smöret långsamt och skira det (häll av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen). Det är det klara smörfettet vi ska använda.
- Lägg i lingonen och låt de gotta till sig på svag värme i några minuter.
- Vispa äggula, vatten och citronjuice över ett vattenbad tills det börjar tjockna.
- Droppa försiktigt i smöret under omrörning vänd sedan försiktigt ner lättvispad grädde och smaka av med salt och peppar.
- Ställ åt sidan håll såsen varm i vattenbadet.