Mug cake med kaffe och choklad

Publicerat:
2016-03-31Tillagningstid:
Ingredienser
1portioner
- 1msksmör
- 2mskvetemjöl
- 2mskströsocker
- 1mskkakao
- 1krmvaniljpulver
- 1krmbakpulver
- 1nypa(or)flingsalt
- 2mskgrädde eller mjölk
- 1mskstarkt kaffe
- 1bit(ar)mjölkchoklad (en ruta)
- 1stchokladplatta (valfri tunn choklad)
- valfri topping
Polkatopping
- 100gnaturell färskost
- 1dlcrème fraiche eller vispgrädde
- ½dlpolkagrisar, krossade
- någondroppe(ar)röd karamellfärg
Så lagar du
Kaka i mugg
1. Smält smöret i mikron i en mugg som rymmer ca 2,5 dl.
2. Blanda alla torra ingredienser, rör ner i smöret med en gaffel. Blanda ner mjölk och det färdigkokta starka kaffet. Rör till en slät smet.
3. Tryck ner chokladbiten mitt i smeten. Chokladen kan bytas ut mot jordnötssmör, nötkräm eller kola. Grädda en minut i mikron, på full effekt. Kakan bör alltid gräddas just innan servering.
4. Lägg på en tunn chokladplatta och låt den smälta, samtidigt som kakan svalnar något.
5. Lägg på önskad topping, till exempel: vispad grädde, glass, chokladsås, krossad godis, riven nougat eller bär.
Tänk på: Eftersom effekten på mikrovågsugnar varierar så behöver man hålla extra koll på gräddningstiden mot slutet, speciellt om man använder en mikro med hög effekt.
Tips! Låt fantasin flöda och smaksätt smeten efter personlig smak – mortlad kardemumma, rivet apelsinskal, kanel, en nypa chili eller hallon.
Polkatopping
Om du väljer polkatoppingen så byt ut kaffet i smeten mot mjölk.
1. Vispa färskost och frème fraiche/vispgrädde med elvisp till krämig konsisten.
2. Smaka av med polkagriskross och rör ner karamellfärgen (kan utelämnas).
Har du ingen mikro? Här finns ett smaskigt recept för vanlig ugn.