Mumsig moussaka

Publicerat:
2020-03-30Tillagningstid:
Gillar ni moussaka? Jag tycker det är SÅ gott, men lite bökigt med att steka/grilla auberginerna, så det blir inte så ofta. Ett knep är att pensla dem med olja och krydda innan stekningen. Då är oljan redan jämnt fördelad. Du kan också grilla dem på plåt i ugnen.
En fördel med moussaka är att den bara blir godare dagen efter, så den är perfekt när man vill förbereda i god tid. Och grym i matlådor.
För att få den ultimata, fluffiga toppen vispar jag ner 2 ägg i vitsåsen innan jag häller på den. Det blir grejor det!
Ingredienser
4 - 6portioner
Moussaka
- 3auberginer, skivade på längden
Köttfärssås
- 400gköttfärs, vegfärs går minst lika bra
- 2gula lökar, hackade
- 2msktomatpuré
- 1 frptomater, passerade eller krossade
- 1buljongtärning
- salt och peppar
- oregano
- efter smakkanel
- olja, till stekning
Vit sås
- 50gsmör
- ½dlvetemjöl
- 6dlmjölk
- salt och peppar
- efter smakmuskot
- 2ägg
- 1dllagrad ost, riven
Så lagar du
1. Stek aubergineskivorna tills de får färg. Lägg åt sidan på ett fat.
Köttfärs
1. Bryn färs i olja eller smör, he i lök och tomatpuré. Bryn lite till, i med passerade tomater, buljong. Koka ihop och smaka av med salt, peppar, oregano och kanel.
Vit sås
1. Smält smör, vispa ner vetemjöl, låt det ta ihop och vispa ner hälften av mjölken. Låt koka upp under vispning, i med resterande mjölk. Sjud 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.
Moussaka
1. Sätt ugnen på 200 grader. Varva aubergine och köttfärssås i en smord form.
2. Vispa ner ägg i vitsåsen. Häll den ovanpå anrättningen, toppa med ost.
3. Grädda mitt i ugnen tills ytan är gyllene, det tar ca 30 minuter.
4. Servera med grönsallad och ett gott bröd.
Mums!