Ingredienser
4portioner
- 1stschalottenlök
- 1dlchampinjoner
- 2dlblötlagda förvällda murklor*
- 2msksherry
- 1dlgrädde
- 2dlmjölk
- salt
- olivolja
- smör till stekning
Så lagar du
Hacka schalottenlöken och svetta* den i smör tillsammans med skivade champinjoner och murklor i en kastrull. Tillsätt sherry, vermouth eller vin samt grädde och mjölk. Koka ihop på medelvärme. Låt sjuda i tio minuter under lock. Kör i en mixer tills du får en slät soppa. Smaka av med salt och eventuellt lite olivolja.
Blanda renkött, pepparrot, olivolja och gräslök i en skål. Smaksätt med lite salt och peppar. Lägg upp i matskedar. Garnera med färska örter, t.ex. timjan. Servera tillsammans med murkelsoppan. Tunnbröd passar också bra till.
*Niklas använder sig av stenmurklor i programmet. Köper du murklor i konserv är de redan förvällda och går att använda direkt. Torkade stenmurklor är mycket giftiga och MÅSTE förvällas innan. Förväll murklorna genom att lägga dem i kokande vatten. Låt koka i fem minuter. Häll av vattnet. Upprepa ytterligare två gånger i nytt vatten varje gång! Vill du inte äta murklor går det lika bra att ersätta dem med någon annan färsk svamp, t.ex. kantareller.
*Att svetta betyder att koka grönsaker på låg värme under lock i lite matfett så att de ångas i sitt eget spad.