Murkelsoppa med rökt rentartar

Murkelsoppa med rökt rentartar

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    schalottenlök
  • 1dl
    champinjoner
  • 2dl
    blötlagda förvällda murklor*
  • 2msk
    sherry
  • 1dl
    grädde
  • 2dl
    mjölk
  • salt
  • olivolja
  • smör till stekning

Så lagar du

Hacka schalottenlöken och svetta* den i smör tillsammans med skivade champinjoner och murklor i en kastrull. Tillsätt sherry, vermouth eller vin samt grädde och mjölk. Koka ihop på medelvärme. Låt sjuda i tio minuter under lock. Kör i en mixer tills du får en slät soppa. Smaka av med salt och eventuellt lite olivolja.

Blanda renkött, pepparrot, olivolja och gräslök i en skål. Smaksätt med lite salt och peppar. Lägg upp i matskedar. Garnera med färska örter, t.ex. timjan. Servera tillsammans med murkelsoppan. Tunnbröd passar också bra till.

*Niklas använder sig av stenmurklor i programmet. Köper du murklor i konserv är de redan förvällda och går att använda direkt. Torkade stenmurklor är mycket giftiga och MÅSTE förvällas innan. Förväll murklorna genom att lägga dem i kokande vatten. Låt koka i fem minuter. Häll av vattnet. Upprepa ytterligare två gånger i nytt vatten varje gång! Vill du inte äta murklor går det lika bra att ersätta dem med någon annan färsk svamp, t.ex. kantareller.

*Att svetta betyder att koka grönsaker på låg värme under lock i lite matfett så att de ångas i sitt eget spad.

Dela det här receptet med dina vänner!