Müslibars med pistage

Publicerat:
2018-03-06Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
- ½vaniljstång
- 100gsocker
- 100ghonung
- 100gsmör
- 50gpistagekärnor, osaltade
- 50gmandel
- 50gsolroskärnor
- 50gsesamfrön
- 75gtranbär, torkade
- 75gaprikoser, torkade
- 100gfikon, torkade
- 175ghavregryn
Dekoration
- 250gchoklad
- 50gosaltade pistagekärnor, finhackade
Så lagar du
1. Dela vaniljstången med kniv och peta ut fröna.
2. Mortla med en aning socker.
3. Blanda vaniljsockret, socker, honung och smör i en liten gryta och värm tills smöret smält. Rör ordentligt.
4. Hacka pistagekärnor, mandlar, tranbär, aprikoser och fikon fint.
5. Häll upp de hackade ingredienserna och solroskärnor och sesamfrön i en stor skål rör ihop med havregrynen.
6. Tillsätt smörblandningen och rör ihop ordentligt.
7. Klipp bakplåtspapper så att det passar i en eldfast form, cirka 18x20 centimeter.
8. Fördela müslimassan i formen och tryck ihop.
9. Baka på 150 grader i ugn i cirka 35 minuter. Låt kallna i rumstemperatur, gärna över natten.
10. Ta ut ur formen. Skär i bitar på cirka 3x6 centimeter.
11. Hacka chokladen fint.
12. Värm drygt hälften av chokladen i en skål över vattenbad till 48–50 grader. Häll upp i en skål.
13. Lägg i resten av chokladen och rör ihop tills allt är smält.
14. Doppa müslibars i chokladen och strö över finhackade pistagenötter. Kyl i 5 minuter tills chokladen stelnat.