Musselsoppa med fänkål, saffran och rouille

Musselsoppa med fänkål, saffran och rouille.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    blåmusslor
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    morötter
  • 1st
    palsternacka
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 2st
    söta avlånga paprikor
  • 2st
    stjälkar blekselleri
  • 2st
    fänkål
  • ca 4msk
    olivolja
  • 1knippa(or)
    färsk timjan
  • 4dl
    torrt vitt vin
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 5st
    lagerblad
  • 1st
    medelstark chili
  • 1påse(ar)
    saffran
  • saften av 1 citron
  • salt och peppar

Rouille

  • 2-3st
    potatisar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • ½-1paket
    saffran
  • 1st
    medelstark chili
  • 1st
    äggula
  • saften av ½ citron
  • ca 1dl
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Tvätta blåmusslorna i kallt vatten och ta bort det lilla skägget som ibland sitter i sidan på musslorna.

2. Ställ musslorna kallt tills det är dags att använda dem. Skala och skiva lök, morot och palsternacka tunt.

3. Hacka vitlöken. Strimla paprika, blekselleri och fänkål fint. Fräs allt i olivolja i en stor kastrull på hög värme i någon minut. Tillsätt finhackad timjan, vitt vin, tomat, lagerblad, chili och saffran. Låt allt koka ca 10 minuter.Smaka av med citron, salt och peppar.

4. Tillsätt musslorna till den kokande soppan och koka tills musslorna har öppnat sig. Servera genast med rouille och bröd.

Rouille

1. Skala och koka potatisen mjuk och pressa den. Riv eller pressa vitlöken.

2. Rör samman potatis, vitlök saffran, chili och äggula. Tillsätt citron och vispa ner olivoljan i en tunn och jämn stråle till en jämn och fin kräm.

3. Smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!