Musselsoppa med fänkål, saffran och rouille

Publicerat:
2014-05-12Ingredienser
4portioner
- 1kgblåmusslor
- 1stgul lök
- 2stmorötter
- 1stpalsternacka
- 4klyfta(or)vitlök
- 2stsöta avlånga paprikor
- 2ststjälkar blekselleri
- 2stfänkål
- ca 4mskolivolja
- 1knippa(or)färsk timjan
- 4dltorrt vitt vin
- 1burk(ar)krossade tomater
- 5stlagerblad
- 1stmedelstark chili
- 1påse(ar)saffran
- saften av 1 citron
- salt och peppar
Rouille
- 2-3stpotatisar
- 2klyfta(or)vitlök
- ½-1paketsaffran
- 1stmedelstark chili
- 1stäggula
- saften av ½ citron
- ca 1dlolivolja
- salt och peppar
Så lagar du
1. Tvätta blåmusslorna i kallt vatten och ta bort det lilla skägget som ibland sitter i sidan på musslorna.
2. Ställ musslorna kallt tills det är dags att använda dem. Skala och skiva lök, morot och palsternacka tunt.
3. Hacka vitlöken. Strimla paprika, blekselleri och fänkål fint. Fräs allt i olivolja i en stor kastrull på hög värme i någon minut. Tillsätt finhackad timjan, vitt vin, tomat, lagerblad, chili och saffran. Låt allt koka ca 10 minuter.Smaka av med citron, salt och peppar.
4. Tillsätt musslorna till den kokande soppan och koka tills musslorna har öppnat sig. Servera genast med rouille och bröd.
Rouille
1. Skala och koka potatisen mjuk och pressa den. Riv eller pressa vitlöken.
2. Rör samman potatis, vitlök saffran, chili och äggula. Tillsätt citron och vispa ner olivoljan i en tunn och jämn stråle till en jämn och fin kräm.
3. Smaka av med salt och peppar.