Musselsoppa med saffran

Publicerat:

Ingredienser

6portioner

  • 2nypa(or)
    saffran
  • 75cl
    torrt vitt vin
  • 50g
    smör
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    stjälk blekselleri
  • 1st
    purjolök
  • 1tsk
    curry
  • 1tsk
    cayennepeppar
  • 2st
    lagerblad
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 2 1/2kg
    musslor
  • 5dl
    fiskbuljong
  • 2dl
    mellangrädde
  • salt och nymalen svartpeppar

Så lagar du

Smält smöret i en stor kastrull, tillsätt sen lök, selleri, currypulver, cayennepeppar, lagerblad, timjan och saffran. Fräs i 5-6 min. på låg värme, så att saffranen avger färg. Häll i hälften av vinet, öka värmen.

Häll i musslorna, rör om ordentligt, lägg på lock. Koka i ca 1 min. tills de öppnar sig. Lyft bort dem som inte har öppnat sig och spara 6-18 stycken (beroende på storlek) att garnera med. Häll i resten av vinet, öka värmen och koka på hög värme i 8-10 min. Häll i fiskbuljongen, koka upp. Minska värmen och sjud på låg värme i 10 min. Häll i grädden och låt det nästan koka upp.

Sila soppan genom ett durkslag, sedan genom en sil täckt med silduk. Kasta musslorna. Salta (ev.) och peppra soppan, servera den med de sparade musslorna som garnityr.

Dela det här receptet med dina vänner!