Musselsoppa med saffran
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
- 2nypa(or)saffran
- 75cltorrt vitt vin
- 50gsmör
- 1stgul lök
- 1ststjälk blekselleri
- 1stpurjolök
- 1tskcurry
- 1tskcayennepeppar
- 2stlagerblad
- 1kvist(ar)timjan
- 2 1/2kgmusslor
- 5dlfiskbuljong
- 2dlmellangrädde
- salt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
Smält smöret i en stor kastrull, tillsätt sen lök, selleri, currypulver, cayennepeppar, lagerblad, timjan och saffran. Fräs i 5-6 min. på låg värme, så att saffranen avger färg. Häll i hälften av vinet, öka värmen.
Häll i musslorna, rör om ordentligt, lägg på lock. Koka i ca 1 min. tills de öppnar sig. Lyft bort dem som inte har öppnat sig och spara 6-18 stycken (beroende på storlek) att garnera med. Häll i resten av vinet, öka värmen och koka på hög värme i 8-10 min. Häll i fiskbuljongen, koka upp. Minska värmen och sjud på låg värme i 10 min. Häll i grädden och låt det nästan koka upp.
Sila soppan genom ett durkslag, sedan genom en sil täckt med silduk. Kasta musslorna. Salta (ev.) och peppra soppan, servera den med de sparade musslorna som garnityr.