Musslor från Apulien (Impepata di cozze)

Publicerat:
2021-09-17Tillagningstid:
En enkel rätt som ofta serveras på restauranger vid havet i Apulien på den italienska klacken. De kan komma med eller utan tomat, men alltid rejält med svartpeppar!
Ingredienser
2 - 4portioner
- 3kvisttomater
- 1kgfärska musslor
- 2mskolivolja
- 1vitlöksklyfta
- 2-3pepperoncini eller 1 nypa chiliflakes
- ½dltorrt vitt vin
- salt och nymald svartpeppar
- 1knippa(or)bladpersilja
Till servering
- rostat levainbröd
Så lagar du
- Koka upp vatten och skålla och skala tomaterna genom att skära ett kryss i skalet och sedan doppa dem i hett vatten i 3–4 minuter tills skalet börjar krulla sig.
- Ta upp tomaterna och låt svalna något innan du tar bort skalet.
- Dela tomaterna i mindre bitar.
- Skrapa och tvätta musslorna i rinnande kallt vatten. Se till att alla skal är slutna. Knacka på öppna musslor. Om de inte sluter skalen så släng dem. Släng även bort musslor med trasigt skal.
- Skala och hacka vitlöken fint.
- Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Fräs vitlök och chili i någon minut. Lägg i tomater och rör om. Häll på vin och låt det koka upp.
- Lägg i alla musslorna, skaka om kastrullen och lägg på locket. Koka på hög värme i några minuter. Blanda om musslorna någon gång under tiden. När musslorna öppnat sig är de klara.
- Salta och peppra. Snåla inte på svartpepparn!
- Servera med rostad levainbröd.