Musslor och pommes frites

Ingredienser
4portioner
- 3kgblåmusslor
- 1ststor gul lök
- 4klyfta(or)vitlök
- 50grökt sidfläsk (bacon)
- 2kvist(ar)citrontimjan
- 1stfänkålsblomma eller 100 g färsk fänkål
- 1stchili (valfritt)
- 2mskolivolja
- saften av 1 liten citron
- 3dltorrt vitt vin
- salt efter smak
Pommes frites
- ca 800gstärkelserik, fast potatis
- olja till fritering
- salt
Så lagar du
1. Tvätta musslorna noggrant och kasta alla som är skadade eller inte vill stänga sig.
2. Skal och hacka lök, chili och vitlök fint. Skär sidfläsket i små tärningar. Fräs lök, vitlök, chili och sidfläsk i olivolja på hög värme.
3. Tillsätt citrontimjan, fänkål och blåmusslor. Rör runt hastigt och tillsätt vitt vin och citronsaft. Lägg lock på grytan och koka musslorna ca 5–10 minuter. Lyft på locket då och då och rör runt. När musslorna har öppnat sig är dem klara.
4. Servera med knapriga pommes frites.
Pommes frites
1. Tvätta potatisen och skär den sedan i stavar ca 1,5 x 1,5 cm tjocka. Hetta upp oljan till 140 grader. Använd gärna en termometer.
2. Koka potatisen i oljan tills den fortfarande har en kärna i mitten. Ta upp och låt potatisen rinna av på smörpapper eller en handduk.
3. Gör rent oljan och hetta upp den till 170–180 grader.
4. Fritera potatisen, lite i taget så att oljan inte kyls ned, tills den har fått fin färg och är krispig.
5. Låt rinna av, salta efter smak och servera.