Mustig fiskgryta på kummel och rotfrukter

Ingredienser
4portioner
- 600gfärsk kummel
- 2-3msksmör
- 1dltorrt vitt vin
- vatten
- 1,5dlvispgrädde
- 1stliten rotselleri ca 150 g
- 1stpalsternacka
- 1stgul lök
- 15cmpurjolök
- 100gpotatis
- 2-3kvist(ar)timjan
- lite citronsaft
- salt och peppar
- färsk dill till garnering
Så lagar du
1. Smörj botten på stor sauteuse (gryta med låga kanter) med smöret.
2. Skär fisken i cirka 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna på smöret. Salta och peppra. Häll på hälften av vinet och vatten tills det nästan täcker fisken.
3. Klipp till ett smörpapper så att det passar kastrullen och lägg ovanpå fisken.
4. Pochera fisken försiktigt under lock i cirka 5 minuter eller tills den nästan är färdig. Fisken får inte bli genomkokt. Ta av från värmen och låt fisken stå och dra i 5–10 minuter eller tills den är färdig i mitten.
5. Skala och skär ner alla rotfrukterna och potatisen i grova bitar. Hacka timjan fint. Fräs allt i en kastrull utan att ge någon färg. Tillsätt resten av vinet och buljongen från fisken.
6. Tillsätt vispgrädden och smaka av med salt och peppar. Koka tills rotfrukterna är mjuka och potatisen har börjat att av reda såsen. Smaka av med citronsaft och eventuellt mer salt och peppar.
7. Hacka dillen och strö över fisken. Varva fiskbitar och het gryta i en djup tallrik och garnera eventuellt med mer dill. Servera gärna med en fräck sallad och ett gott bröd.
Tips
Kummel fångad med trål är rödlistad. Leta efter miljömärkt kummel istället. Mer info finns på WWF:s fisklista.