Mustig fisksoppa med två röror

Publicerat:
2017-02-16Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Fisksoppa
- 200gtorskfilé
- 200glaxfilé
- 500gräkor med skal
- 1gul lök
- 2vitlöksklyftor
- 1morot
- 2stjälkar (stjälkselleri)
- 1burk(ar)krossade tomater
- 2dlvitt vin
- 2dlvatten
- 1tärning(ar)fiskbuljong
- 2tskpaprikapulver
- 1apelsin, saften
- olivolja
- salt och peppar
Rouille
- 1rostad röd paprika
- 2skivor vitt formbröd
- 2äggulor
- 2vitlöksklyftor
- 1½dlolivolja
- 1krmcayennepeppar
- ½gsaffran (1 paket)
- 1mskcitronsaft
Ostcrème
- 2dlcrème fraiche
- 100griven parmesanost
- 1dlfinhackad persilja
- salt och peppar
Så lagar du
Soppan
1. Skär fisken i grova bitar, skala räkorna.
2. Hacka löken, riv vitlöken och fräs i olja i en stor kastrull utan att det tar färg.
3. Tillsätt paprikapulver och låt fräsa in i löken.
4. Skär moroten och stjälkselleri i slantar och låt fräsa med löken ytterligare några minuter.
5. Häll i de krossade tomaterna, vin, vatten och buljongtärningen. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter.
6. Tillsätt fisken och sjud ytterligare några minuter, smaka av med salt och peppar och häll i den pressade apelsinsaften.
7. Tillsätt till sist räkorna och servera med rörorna vid sidan om.
Rouille
1. Lägg kantskuret formbröd i blöt i lite vatten cirka 5 minuter. Krama sedan ur vattnet och lägg i en matberedare.
2. Tillsätt paprika, äggulor, riven vitlök, saffran och cayennepeppar. Mixa till en smet.
3. Tillsätt oljan droppvis under mixning och smaksätt med salt och citronsaft.
Ostcrème
1. Blanda creme fraiche med riven parmesanost, finhackad persilja och smaka av med salt och peppar.
Dryckesförslag
Vitt vin:
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2015, Frankrike
Nr 5798, 140 kronor
Rött vin:
Château Pech-Latt 2015, Frankrike
Nr 2233, 100 kr
Cider:
Boulard Cidre de Normandie, Frankrike
Nr 1848, 50,30 kr
Alkoholfritt:
Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike
Nr 1990, 39 kr