Mustig marockansk gryta

Publicerat:
2020-02-05Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Grytan
- ½vitkålshuvud
- 1stgul lök, finhackad
- 1stvitlök, finhackad
- 1burk(ar)skållade tomater, konserv
- 2dlkokta linser, går att byta mot valfri kokt böna
- 1tsksocker
- 2dlvatten
- 1mskvitvinsvinäger
Lammfärs
- 400glammfärs
- 1klyfta(or)vitlök, finhackad
- 1ägg
- 3mskbladpersilja, strimlad
- ½citron, skalet
- 2tskspiskummin
- 1tskpaprikapulver
- 1krmchilipeppar
- salt och peppar
Vitkålssallad
- en tredjedel av den blancherade kålen
- 1stapelsin, skalad och tunt skivad
Apelsinvinegrette
- 1stapelsin
- 2mskolivolja
- 1mskvitvinsvinäger
- ½tsksocker
- korianderfrön, krossade
- salt och peppar
Så lagar du
Grytan
1. Klyv vitkålen i 2 delar, skär loss rotstammen och blanchera bladen. Låt rinna av.
2. Sautera, dvs. stek hastigt på hög värme, lök och vitlök i gjutjärnsgryta.
3. Häll sedan ner tomaterna och en extra burk vatten. Låt koka 5 minuter och smaka av med salt, peppar, vinäger och en gnutta socker, tillsätt linserna och koka upp igen.
4. Blanda färsen snabbt med vitlök, ägg, persilja, citronskal, kryddor, salt och peppar.
5. Rulla stora köttbullar av lammfärsen, vik in dem i de största vitkålsbladen och sänk ner dem i tomatsåsen. (⅓ av kålen sparas till salladen.)
6. Baka av hela på grytan på 200 grader i ca 20 minuter.
Vitkålssallad med apelsinvinägrett
1. Riv resterna av den blancherade kålen mindre bitar.
2. Skär bort 3 remsor av apelsinskalet med kniv och strimla dem tunt.
3. Pressa apelsinen i en skål och tillsätt olivolja, vinäger, socker, krossade korianderfrön, salt, peppar och det strimlade apelsinskalet.
4. Häll apelsinvinägrett över den strimlade kålen och strö över skalad tunt skivad apelsin.
5. Låt salladen stå och dra sig en stund innan servering.
Servera grytan med en sallad på blancherad vitkål med apelsinsås. Det är betydligt fräschare än en vinägerdränkt strimlad vitkålssallad men lika lätt att laga.