Myllymäkis helstekta blomkål

Publicerat:
2014-10-02Tillagningstid:
Blomkål är en av de grönsaker som lämpar sig bäst att helsteka. Smakmässigt innehåller den många kontraster; du får den brynta smaken i det yttre lagret, den ångande bakade smaken i mitten och en spänstig superkrispig textur i mitten.
Ingredienser
4portioner
- 1blomkål (ca 600 g)
- 100+150gsmör
- 20salviablad
- 0,75dlkapris
- 2-4tskpressad citronjuice
- salt
Så lagar du
1. Sätt ungnen på 200 grader.
2. Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form. Gnid in hela huvudet med 100 g smör. Salta.
3. Baka mitt i ugnen 10 minuter. Sänk värmen till 150 grader och baka ytterligare cirka 40 minuter till blomkålen är brynt på utsidan.
4. Smält 150 g smör i en liten kastrull och bryn det. Lägg i salvian när smöret tystnat, stek 20 sekunder. Tillsätt kapris och citronjuice. Smaka av med salt.