Naan med vitlökssmör

Publicerat:
2015-12-15Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 1pakettorrjäst, eller 1 paket vanlig jäst (50 g)
- 3dlvatten, fingervarmt
- 8dlvetemjöl
- 1tsksalt
- 2mskolja
- 2tskhonung eller socker
- 1stägg
Till servering (valfria tillbehör)
- smält smör
- vitlök, pressad
- sesamfrön
- hackad persilja
Så lagar du
1. Blanda ut torrjäst med några deciliter mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du först ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt eventuellt extra mjöl mot slutet så att degen släpper från kanterna.
3. Låt degen till naanbrödet jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40-60 minuter).
4. Stjälp upp degen på bakbord och dela i 8 delar. Knåda varje bit någon halvminut och rulla ihop till en bulle.
5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka rundlar, 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naanbrödet om du gräddar i stekpanna.
6. Värm en stekpanna på maxvärme eller sätt ugnen på 250°.
7. Baka bröden ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna. Gräddar du bröden i ugn, fördela dem på bakplåtspapper, 3-4 på varje papper. Värm bakplåten och för över bröden med hjälp av bakplåtspappret. Grädda naanbröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
8. Vid servering kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt, gärna gourmetsalt/flingsalt. Gott är att ha lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön samt hackade örter som persilja.
9. Servera naan-bröden nybakta på tallrik, bricka eller i brödkorg.