Nässelrisotto

Publicerat:
2021-04-14Tillagningstid:
Det mest lättillgängliga från naturens skafferi är brännässlan. Den är enkel att få tag på, svår att förväxla med annat, lätt att använda och riktigt god och kommer bäst till sin rätt i mildare rätter så i en risotto passar den perfekt.
Ingredienser
4portioner
Nässlor
- 2literfärska blad av nässlor
- 1klyfta(or)vitlök
- 2msksmör
- 1stschalottenlök
- salt och peppar
Risotto
- 2stschalottenlökar
- 2stvitlöksklyftor
- 2mskolivolja
- 2msksmör
- 3dlrisottoris
- 2dlvitt torrt vin
- 1literkycklingbuljong (alt. vatten samt två buljongtärningar)
- 100gparmesan
- 1msksmör
- salt och peppar
Så lagar du
Risotto
- Finhacka vitlök och lök och fräs lök i olivoljan någon minut utan att ta färg, tillsätt riset och fräs någon minut till.
- Häll på vinet och låt koka in. Tillsätt buljongen lite i taget efterhand som den kokar in i riset.
- Rör kontinuerligt men försiktigt. Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar, ca 15-20 minuter.
Nässlor
- Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull till att koka nässlorna i.
- Skölj nässlorna väl i en stor bytta eller hink med kallt vatten. Plocka upp dem och låt rinna av.
- Koka nässlorna i 2 minuter. Häll av i durkslag och skölj med lite kallt vatten.
- Krama ur och hacka nässlorna. Finhacka schalottenlöken samt vitlöken och fräs någon minut i smöret utan att ta färg, tillsätt nässlorna och fräs hastigt. Salta och peppra.
- När riset är perfekt vänd ner nässlorna, smöret samt finriven parmesan (spara lite ost att garnera med). Smaka av med salt och peppar och servera direkt.
Tips
En god buljong gör stor skillnad i en risotto så kanske är det dags att koka en egen buljong?