Nässelsoppa med knaprig parmesan

Soppa med kakor

Publicerat:

Tillagningstid:

Med de späda nässlorna gör våren sitt intåg. Extra lyxigt med parmesanost till.

Ingredienser

4portioner

  • liter
    nässlor
  • 2st
    schalottenlökar
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    vetemjöl
  • 6dl
    grönsaksbuljong
  • 1dl
    vitt vin
  • 1dl
    grädde
  • salt och peppar

Topping

  • 50g
    kallrökt lax
  • 2st
    salladslökar
  • några kvistar dill

Parmesanchips

  • 100g
    parmesan
  • ½dl
    pinjenötter

Så lagar du

1. Rensa och skölj nässlorna. Koka upp lätt saltat vatten och förväll nässlorna i 5 minuter. Sila av vattnet, krama ur nässlorna och hacka grovt.

2. Finhacka schalottenlöken och vitlöksklyftan. Fräs löken i smör i en stor kastrull. Pudra över mjölet, tillsätt nässelhacket, buljongen, vin och grädde och låt koka i cirka 5 minuter.

3. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

4. Strimla laxen fint, skär salladslöken tunt och finhacka dillen och toppa soppa vid servering.

Parmesanchips

1. Sätt ugnen på 225 grader. Riv parmesanen grovt och lägg i tio små högar på en bakpappersklädd plåt.

2. Strö över pinjenötter.

3. Grädda i ugnen tills osten smält och blivit gyllenfärgad. Ta ut och låt svalna och lossa med hjälp av en stekspade.

Dela det här receptet med dina vänner!