Nässelsoppa med knaprig parmesan

Publicerat:
2016-04-22Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1½liternässlor
- 2stschalottenlökar
- 1stvitlöksklyfta
- 1msksmör
- 1mskvetemjöl
- 6dlgrönsaksbuljong
- 1dlvitt vin
- 1dlgrädde
- salt och peppar
Topping
- 50gkallrökt lax
- 2stsalladslökar
- några kvistar dill
Parmesanchips
- 100gparmesan
- ½dlpinjenötter
Så lagar du
1. Rensa och skölj nässlorna. Koka upp lätt saltat vatten och förväll nässlorna i 5 minuter. Sila av vattnet, krama ur nässlorna och hacka grovt.
2. Finhacka schalottenlöken och vitlöksklyftan. Fräs löken i smör i en stor kastrull. Pudra över mjölet, tillsätt nässelhacket, buljongen, vin och grädde och låt koka i cirka 5 minuter.
3. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
4. Strimla laxen fint, skär salladslöken tunt och finhacka dillen och toppa soppa vid servering.
Parmesanchips
1. Sätt ugnen på 225 grader. Riv parmesanen grovt och lägg i tio små högar på en bakpappersklädd plåt.
2. Strö över pinjenötter.
3. Grädda i ugnen tills osten smält och blivit gyllenfärgad. Ta ut och låt svalna och lossa med hjälp av en stekspade.