Nässelsoppa med pocherat ägg och forellrom

nässelsoppa

Publicerat:

Tillagningstid:

En av vårens allra första primörer! Plocka nässlorna i naturen och inte allt för nära trafikerad väg. Använd handskar och skölj noga.

Ingredienser

Nässelsoppa

  • 1 ½liter
    späda, fina nässlor
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    morot
  • 1st
    purjolök
  • 2st
    potatisar av mjölig sort
  • 1msk
    olivolja
  • 1dl
    torrt vitt vin
  • 7dl
    grönsaksbuljong
  • 2 ½dl
    grädde
  • salt och peppar

Till servering

  • pocherade ägg
  • forellrom

Pocherat ägg

  • 1st
    pinfärskt ägg, per portion
  • 1liter
    vatten
  • 1msk
    ättiksprit
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

Nässelsoppa

1. Skölj nässlorna väl. Koka upp vatten med en matsked salt och förväll nässlorna i några minuter. Häll av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt. Hacka dem grovt och lägg dem åt sidan.

2. Skala och hacka lök, morot, purjolök och potatis. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna i några minuter. Häll på vin och grönsaksbuljong och låt sjuda i cirka 10–15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt nässlorna och låt dem sjuda i någon minut i soppan. Häll i grädde och mixa till en helt slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera soppan med pocherat ägg och forellrom. Kokta ägghalvor går naturligtvis också bra!

Pocherat ägg

1. Koka upp vatten i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt ättikssprit och salt. Dra ner värmen så att vattnet nätt och jämnt sjuder.

2. Knäck ett ägg i en liten kopp, sätt vattnet i rörelse genom att hastigt röra längst kanterna av kastrullen. Häll ägget mitt i vattenvirveln. Låt ägget koka tills vitan är stel men gulan fortfarande är rinnig, det tar några minuter. Lyft försiktig upp ägget med en hålslev. Lägg ägget i en bunke med kallt vatten om du ska göra många ägg och fortsätt med nästa ägg.

Dela det här receptet med dina vänner!