Nässelsoppa med pocherat ägg och forellrom

Publicerat:
2015-04-22Tillagningstid:
Ingredienser
Nässelsoppa
- 1 ½literspäda, fina nässlor
- 1stgul lök
- 1stmorot
- 1stpurjolök
- 2stpotatisar av mjölig sort
- 1mskolivolja
- 1dltorrt vitt vin
- 7dlgrönsaksbuljong
- 2 ½dlgrädde
- salt och peppar
Till servering
- pocherade ägg
- forellrom
Pocherat ägg
- 1stpinfärskt ägg, per portion
- 1litervatten
- 1mskättiksprit
- ½tsksalt
Så lagar du
Nässelsoppa
1. Skölj nässlorna väl. Koka upp vatten med en matsked salt och förväll nässlorna i några minuter. Häll av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt. Hacka dem grovt och lägg dem åt sidan.
2. Skala och hacka lök, morot, purjolök och potatis. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna i några minuter. Häll på vin och grönsaksbuljong och låt sjuda i cirka 10–15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt nässlorna och låt dem sjuda i någon minut i soppan. Häll i grädde och mixa till en helt slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera soppan med pocherat ägg och forellrom. Kokta ägghalvor går naturligtvis också bra!
Pocherat ägg
1. Koka upp vatten i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt ättikssprit och salt. Dra ner värmen så att vattnet nätt och jämnt sjuder.
2. Knäck ett ägg i en liten kopp, sätt vattnet i rörelse genom att hastigt röra längst kanterna av kastrullen. Häll ägget mitt i vattenvirveln. Låt ägget koka tills vitan är stel men gulan fortfarande är rinnig, det tar några minuter. Lyft försiktig upp ägget med en hålslev. Lägg ägget i en bunke med kallt vatten om du ska göra många ägg och fortsätt med nästa ägg.