Ingredienser
4portioner
Fisk
- 2stregnbågslaxöring
- 1tsksalt
- 1tsksocker
Nässelsoppa
- 1literkycklingbuljong
- 2liternässlor
- 1dlvitt vin
- 15stblad ramslök
- 1literbabyspenat
- saften av ½ citron
- salt
Garnering
- 2dlmjölk
- 2klyfta(or)vitlök
- salt
- ätliga blommor t ex ramslök, löktrav, kålblommor
- krasse
Så lagar du
Fisken
1. Filéa fisken noggrant och ta bort skinnet. Blanda samman salt och socker och krydda filéerna lätt. Lägg filéerna omlott, två och två med skinnsidan inåt. Filéerna skall ligga så att den tjocka änden (huvudänden) möter den tunna änden (svansänden). Lägg fisken på plastfilm och rulla samman till en tajt och fin rulle. Knyt ihop ändarna. Du skall nu ha två fina fiskrullar. Koka upp en kastrull med vatten och ta den sedan av värmen. Lägg fisken i det varma vattnet och låt den ligga tills den är klar, ca 8 minuter. Ta upp fisken och låt den kallna, gärna i kyl. Fisken skall serveras kall eller rumstempererad till soppan.
Nässelsoppan
2. Koka upp kycklingbuljong. Tillsätt nässlor och vitt vin. Koka nässlorna ca 1-2 minuter. Ta upp nässlorna och mixa till en slät puré i en blender (ca 3-5 minuter) med lite av den varma buljongen. Tillsätt ramslök, babyspenat, citronsaft och smaka slutligen av med salt. Tillsätt mer av buljongen tills du har nått önskad konsistens och smak. Sila gärna soppan i en pipsil för ett lyxigare resultat.
Garnering
3. Skala vitlöken och skiva den. Lägg vitlöken i blöt i mjölken i 1 timme. Plocka ur vitlöken, salta mjölken lätt och hetta upp den i en liten kastrull under intensiv vispning (använd gärna en stavmixer) för att skapa ett kraftigt skum. Mjölken får inte börja koka utan skall endast nå ca 70 grader. Använd skummet till att täcka fisken med vid upplägget.
Gör så här för att lägga upp rätten
Skär en bit av fisken och lägg den i mitten på en djup tallrik eller skål. Täck fisken med det varma mjölkskummet. Garnera skummet med ätliga blommor och krasse. Häll rikligt med nässelsoppa runt omkring. Servera genast.