Nässeltunnbröd med nässelpesto och råkost på gulbeta

Publicerat:
2021-03-12Tillagningstid:
Vårgröna nässelwraps fyllda med nässelpesto, gulbeta, getost och pinjenötter.
Ingredienser
4portioner
Nässeltunnbröd
- 5dlnässlor
- 3dlvatten
- 10gfärskjäst eller ½ tsk torrjäst
- 2mskkallpressad rapsolja
- 1tsksalt
- 1dlfullkornsmjöl (vete)
- ca 5dlvetemjöl
Nässelpesto
- 1liternyplockade nässlor
- 1dlskållad mandel
- 2dlolivolja
- 2dlparmesan, riven
- ½stcitron, pressad
- 1klyfta(or)vitlök
- salt och peppar
Råkost på gulbeta
- 2stgulbetor
- ½stcitron
Topping till tunnbrödet
- 100ggetost
- 2mskpinjenötter
- 1ask(ar)smörgåskrasse
Så lagar du
Nässeltunnbröd
- Tvätta och rensa nässlorna noggrant. Mixa nässlorna med vattnet till en slät kräm.
- Blanda samman allt mjöl med salt och torrjäst (om du har valt färsk jäst så ska den blandas med nässelkrämen).
- Blanda nu samman resterande ingredienser till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca en timme eller tills den har dubblat i storlek.
- Dela upp degen i bitar lite större än golfbollar. Kavla ut till runda ”pannkakor”, ca två mm tjocka på mjölat bakbord.
- Grädda dem på båda sidor i en het och torr stekpanna allt eftersom du kavlar ut dem.
- Toppa med nässelpesto, råkost på gulbeta, getost, pinjenötter och lite krasse.
Nässelpesto
- Tvätta och rensa nässlorna ordentligt. Koka upp vatten och blanchera nässlorna hastigt, ca 30 sekunder, och skölj dem genast i kallt vatten.
- Krama ut allt vatten och lägg dem i en matberedare med knivtillsats tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Förvara mörkt och kallt. Håller i ca 3–5 dagar i kyl.
Råkost på gulbeta
- Skala och riv gulbetan på ett rivjärn. Pressa över citronen. Blanda samman.