Nektarinpaj med kolasås och yoghurt

Publicerat:
2016-07-22Tillagningstid:
Nektarinerna har högsäsong, och med färdig smördeg gör du lätt en frestande paj. Hemkokad kolasås och syrlig yoghurt ger härliga kontraster.
Ingredienser
4portioner
- 1rulle färsk smördeg
- 3-4mogna nektariner
- 1ägg till pensling
Kolasås
- 3dlvispgrädde
- 5-6mskströsocker
- 1dlsirap
- 2msksmör
- tjock yoghurt, t.ex turkisk eller grekisk
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen på en plåt, vik upp en liten kant runt om. Dela och kärna ur nektarinerna, skär var och en i åtta klyftor. Fördela dem över dagen, lägg en del med skalsidan upp, en del med snittsidan. Pensla med ägg mellan nektarinerna och baka mitt i ugnen 12–15 minuter. Låt svalna lite före servering.
2. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka kraftigt utan lock till såsen är ljusbrun och smakar kola, det tar ca 20 minuter. Rör i smöret. Låt svalna något.
3. Ringla kolasås över pajen och servera med yoghurt.
Dryckestips
2010 Alambre Moscatel de Setúbal, Portugal
Nr 8117, 69 kr/37 cl
Alkoholfritt:
Starkt kaffe