Nobeldessert med hallonsorbet, chokladganache, hallonmousse och browniebotten

Publicerat:
2021-12-09Tillagningstid:
Här är vår variant av Nobeldesserten från 2019!
Ingredienser
4portioner
Hallonsorbet
- 1 ½dlvatten
- 3dlrörsocker
- 1dlhonung
- 500gfärska eller frysta hallon
- saften från ½ dl citron
- finrivet skal från 1 tvättad ekologisk apelsin
Chokladganache
- 50gmörk choklad, 70 %
- 50gvispgrädde
- flingsalt, efter smak
Hallonmousse
- 4gelatinblad
- 3dlfärska eller frysta hallon
- ½dlströsocker
- rivet skal från ½ tvättad ekologisk apelsin
- 3dlvispgrädde
Browniebotten
- 50gsmör
- 50gmjölkchoklad
- 1ägg
- ½dlströsocker
- ½dlvetemjöl
- salt
Coating-glaze 1 (första glazen)
- 1del kakaosmör (ca 200 g)
- 1del vit choklad (ca 200 g)
Mirror-glaze 2 (andra glazen)
- 6gelatinblad
- 150gvit choklad
- 1dlvispgrädde
- ½dlhallonpuré (hallon som vi kokat upp, mixat och silat)
- 2dlströsocker
- 1dlglykossirap
- röd karamellfärg (om färg behövs)
Choklad-sponge
- 80gsmör
- 160gägg
- 90gströsocker
- salt
- 75gvetemjöl
- 25gsmält mjölkchoklad
Kristalliserad choklad (smul på botten)
- 100gmjölkchoklad
- 100gvatten
- 100gsocker
Så lagar du
Hallonsorbet
- Koka upp vatten och rörsocker tills sockret lösts upp. Låt svalna 10 minuter innan honungen tillsätts. Kyl sedan ner blandningen så fort som möjligt.
- Mixa hallon med mixerstav till en fin puré och sila i finmaskig sil så att kärnorna försvinner.
- Tillsätt sockerlag, citronsaft och det rivna apelsinskalet. Mixa till en jämn o slät hallonpuré som sedan körs i glassmaskin 30–40 minuter.
Chokladganache
- Blanda choklad och grädde i mikro eller kastrull och tillsätt lite flingsalt.
- Frys i runda formar eller rulla kulor när massan stelnat i kylen. Lägg sedan kulorna in i den halvfrusna moussen, se nedan.
Hallonmousse
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga minst 5 minuter.
- Lägg hallon och socker i en liten kastrull och koka upp. Sila genom finmaskig sil för att få bort kärnorna. Rör i apelsinrivet.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem sedan i den varma hallonpurén. Låt purén svalna till rumstemperatur eller kallare.
- Vispa grädden fast men inte alltför hårt. Vänd försiktigt ner hallonpurén i den vispade grädden tills det är ordentligt blandat. Ställ kallt och när moussen är väl kyld, forma till bollar. Tryck in ganachen mitt i moussen och forma igen. Ställ i frysen och ta ut när det är dags för glasering.
Browniebotten
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och socker poröst i en bunke och blanda ner i chokladsmeten. Rör ner vetemjölet.
- Bred ut smeten tunt på smörpapper, lägg på en plåt och grädda i ugnen 4–5 minuter. Ta ut och låt svalna. Stansa ut en rundel på 7–8 cm.
Coating-glaze 1 (första glazen)
- Smält kakaosmöret i en kastrull och blanda i chokladen.
- Håll runt 35 grader vid glasering av den frysta hallonmoussebakelsen. Låt stelna.
Mirror-glaze 2 (andra glazen)
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
- Finhacka chokladen och lägg den i en hög bunke.
- Koka upp grädde, hallonpuré, socker och glykossirap i en kastrull. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen.
- Mixa till en jämn glaze. Se till att inte få några bubblor i moussen; det gör du genom att inte röra mixerstaven upp och ner utan hela tiden hålla den under ytan med lite lutning. Sila glazen i en fin sil för att få bort bubblor. Låt glazen svalna till 37–38 grader och häll den sedan över de frusna bakelserna.
Choklad-sponge
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg, socker och en aning salt poröst.
- Blanda i mjölet till en jämn smet och rör ner smöret. Häll i en ren sifon. Fyll på med en patron, skaka om ordentligt. Lägg sedan i en till och skaka igen. Gör hål i botten på en vanlig pappersmugg, sifona sedan halvvägs upp i muggen. Mikra 45–60 sekunder på 800 watt. Låt svalna upp och ner några minuter.
Kristalliserad choklad (smul på botten)
- Hacka och smält choklad i vattenbad.
- Koka upp vatten och socker till 130 grader i en kastrull.
- Häll sockerlagen i den smälta chokladen medan du vispar med elvisp.
- Bred ut tunt på bakplåtspapper och låt det svalna helt.
Montering
- Lägg hallonmoussebakelsen på en browniebotten.
- Strö ut kristalliserad choklad runtom och lägg hallonsorbeten ovanpå. Dekorera med bitar av spongen.