No beer, beer can citruskyckling

Publicerat:
2020-03-16Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kyckling, hel
- 2-3skiva(or)citron, utan skal
- 2-3skiva(or)lime, utan skal
- 33clapelsinjuice eller läsk
- 2kvist(ar)rosmarin
- 1-2msksalt
- 1tsksvartpeppar
- 2-3klyfta(or)vitlök
Amazing Glaze
- 2mskfarinsocker
- 1mskhonung
- 1mskbalsamicovinäger
- 1stapelsin, saften
- 1mskchilipulver
- 2mskpaprikapulver
- 1tsksalt
- 1tsklökpulver
- 1tskcurrypulver
Så lagar du
Amazing Glaze
1. Blanda allt i en kastrull och värm försiktigt på svag temperatur upp det tills farinsockret smält och apelsinsaften hunnit koka in och reducerats till hälften.
Kyckling
1. Rubba in kycklingen med saltet.
2. Späcka under kycklingskinnet med örterna och vitlöken, samt citrusskivorna.
3. Använd en gjutjärnskopp eller metallrör eller en urdrucken 33 cl burk och trä över kycklingen.
4. Tips: använd en plåt under och lägg rotsaker på så får du härligt smaker från kycklingen på rotsakerna.
5. Fyll röret/burken med apelsinjuice eller läsk och ställ på kycklingen på grillen. Pensla den då och då med glazen runt om hela kycklingen.
6. Tänk på att du inte ska ha för hög temperatur på grillen eftersom du lagar till kycklingen under ganska lång tid. Jag brukar köra på direkt värme först så att vätskan som du använder hinner bli varm. Efter 15 minuter så ställer jag kycklingen på indirekt värme. Viktigt att du snurrar kycklingen efter 5 minuterintervaller.
7. Grilla under lock eller om du kör den i ugnen på ca 145-155grader i ca 1 1/2 timmar. Jag brukar köra till kärntempen är 71-75 grader. Kom ihåg att kolla temperaturen på den tjockaste delen av filén och kolla även låret mot benet också då det kan variera i temperatur.
8. Vänd koppen upp och ner i slutet sa att vätskan rinner ut ur koppen och in genom kycklingen innan du serverar. Tänk på att det kan bli lite grisigt och att det kan vara mycket fett i burken.
Tips
Ett tips då du lagar till hel kyckling är att lägga den i en saltlake över natten. Den får då en jämn och behaglig sälta samt ett mer saftigt och smakrikt kött.
När man späckar kan man använda sig av ett brynstål eller fingrar för att trycka in under skinnet på kycklingen. Glöm inte bort att späcka under lårbenen också.