Nordafrikansk gryta med inlagda citroner och gröna oliver

Publicerat:
2012-11-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kgekologiska kycklingdelar, gärna klubbor eller lårfiléer
- 1tskgurkmeja
- 1tskkanel
- ½gsaffran (gärna saffranstrådar)
- ½tsksalt
- ca 1 tsksvartpeppar
- 1-2 mskolivolja
- 1stfinhackad gul lök
- 2stfinhackade vitlöksklyftor
- 2tskfärsk riven ingefära
- 2 ½ dlkycklingbuljong
- 1-2dlstora gröna oliver
- ½stfinhackad inlagd citron (eller vanlig citron om du inte har någon)
- 1knippa(or)finhackad bladpersilja
- 1knippa(or)finhackad mynta
- finrivet skal av 1 citron
Så lagar du
1. Blanda gurkmeja, kanel, saffran, salt och peppar. Gnid in kycklingen med kryddblandningen. Låt gärna kycklingen ligga i en påse i kylskåpet i några timmar eller över natten.
2. Stek kycklingen på båda sidor i ca 5 minuter eller tills den får färg och lägg över den i en kastrull med lock.
3. Stek löken tills den är mjuk, tillsätt vitlök och ingefära och stek i några minuter till. Lägg allt i kastrullen med kyckling.
4. Vispa gärna ur stekpannan med lite vatten så du får med alla smaker. Häll på buljong och lägg i oliver och den finhackade, inlagda citronen. Låt alltihop puttra under lock i ca 1 timme.
5. Toppa grytan med finhackad mynta och bladpersilja och lite finrivet citronskal. Servera med couscous och bröd.
Tips
Den som vill ha lite hetare smaker blandar ner 1 msk harissa med kryddorna som kycklingen marineras i.