Nordisk chili con carne i kåltaco

Publicerat:
2019-03-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Svamp- och grönsaksragu med nötnacke
- 300gnötnacke
- 300grotselleri, riven
- 2dlvitkål, hackad
- 5små gula lökar
- 3klyfta(or)vitlök, finhackade
- 200gsvamp, gärna fryst trattkantarell
- 30gsmör
- olivolja
- 5dlköttbuljong, ekologisk
- salt och svartpeppar
Bondbönor med chili
- 500gbondbönor, blötlagda
- 1tskchipotle
- 1tsktorkad chili, mald
- 1tskingefära
- 1tskkryddpeppar
- 1tskspiskummin
- 3lagerblad
- salt
- 1kruk(or)koriander
Kålrabbi, äpple och havtorn
- 1kålrabbi, strimlad
- 1äpple, strimlat
- ½dlhavtorn, fryst
- 1schalottenlök, finhackad
- olivolja
- salt och svartpeppar
Kåltacos
- ½vitkålshuvud
Så lagar du
Svamp- och grönsaksragu med nötnacke
Mycket grönsaker ger en mustig smak till en mör och fin bit nötkött. Som du märker är växtvärlden välrepresenterad i den här matiga ragun.
1. Salta och peppra köttet runtom. Bryn i lite olja och en klick smör.
2. Stek kål, lök, vitlök och rotselleri mjuka i samma panna som köttet.
3. Stek svampen i lite olja, tillsätt en klick smör mot slutet.
4. Lägg allt i en gjutjärnsgryta med urstekningsvätska och tillsätt buljong. Salta och peppra.
5. Toppa upp med vatten så det täcker.
6. Brässera mjukt i 175 grader i ugn i cirka 1 timme och 45 minuter.
7. Rör så köttet faller sönder till en tät ragu.
Bondbönor med chili
Finländska bondbönor är en härlig råvara vi alla borde äta mera av, det är billig, näringsrik och utsökt mat i våra kök och har så varit sedan 600-talet. Blötlägg, koka och krydda.
1. Skölj de färdigt blötlagda bondbönorna.
2. Blanda avrunna bönorna med kryddor, förutom salt, och vatten så det täcker.
3. Sjud under lock tills mjuka.
4. Blanda med finskuren koriander, salt och olivolja.
Fyll hellre på mer vatten under kokningen, på det här sättet kokar kryddorna bättre in i bönorna än om man har i mycket vatten från början.
Kålrabbi, äpple och havtorn
En krispig sallad på kålrabbi och äpple passar bra till både bönor och ragu. Läskande havtorn ger extra syrlighet.
1. Blanda alla ingredienser och smaka av med olja, salt och svartpeppar.
Kåltacos
Kålblad är kökets nya tacos. De spricker inte, de smular inte sönder just när man ska ta en tugga och de går utmärkt att rulla in god fyllning i. Dessutom är de i sej själva fulla av nyttigheter.
1. Plocka vitkålsblad.
2. Sänk i ångande vatten ca 20 sek.
3. Lyft och kyl i kallt vatten.
4. Servera kålblad med ragu, bondchili och garnera med kålrabbisallad.