Frukt- och nötbröd

Publicerat:
2014-11-10Ingredienser
Aprikos/Fikonbröd
- 120gtorkade fikon
- 120gtorkade aprikoser
- 15gjäst
- 250gvatten
- 500gvetemjöl special
- 125ggrovt grahamsmjöl (gärna stenmalet)
- 25ghonung
- 20glinfrö
- 75gsurdeg av råg
- 15golivolja
- 12gsalt
Nöt-russin bröd
- 30gjäst
- 500gmjölk
- 2ägg
- 50gsmör
- 10gsocker
- 900gvetemjöl special
- 14gsalt
- 400ghasselnötter (rostade och skalade)
- 400grussin
Sabinas fruktbröd
- 180gvatten
- 55gaprikoser
- 60grussin
- 45gtranbär
- 55gplommon
- 70ghasselnötter
- 275gvatten
- 70gsolrosfrö
- 70glinfrö
- 145gklippt råg
Till dag 2:
- 15gsalt
- 110goblandad rågsikt
- 110gfint rågmjöl
- 110gvetemjöl
- 250grågsurdeg
- 125gvatten
- 10gjäst
Så lagar du
Aprikos/Fikonbröd
Dag 1
Lägg de torkade fikonen och aprikoserna i rejält med vatten, frukterna suger åt sig mycket vatten.
Dag 2
1. Lös jästen i kallt vatten.
2. Häll bort vattnet från de blötlagda frukterna.
3. Blanda i vetemjöl, grahamsmjöl, honung, linfrö, surdeg och olivolja. Knåda i maskin ca 10-minuter eller för hand i ca 30 minuter. Degen blir väldigt hård och kommer inte att få bra konsistens för än de vattenfyllda frukterna blir inarbetade och intrigerade med den hårda degen.
4. Tillsätt salt och frukterna och knåda ytterligare ca 5-8 minuter så att degen absorberar frukterna. Man kan även skära ner frukterna i mindre bitar innan man tillsätter dem i degen om man så önskar.
5. Låt degen vila i en bunke eller smord låda med lock ca 45 minuter.
6. Forma brödet till önskat utseende och ställ dem på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek ca 1½-2 timmar (gärna i avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i botten).
7. Ta ut bröden ur den avslagna ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
8. Snitta bröden med en vass kniv, och sätt in bröden i ugnen. Spraya in vatten (½ dl) i ugnen och stäng ugnsluckan. Sänk värmen till 210 grader och baka färdigt bröden, ca 25-30 minuter om de är limpor.
Är det kuvertbröd du gjort så grädda dem på 250 och spraya vatten i ugnen.
9. Sänk sedan ugnen till 230 grader och baka bröden i ca 8-10 minuter.
Nöt-russin bröd
1. Rör ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt sedan ägg, socker och mjöl. Knåda i maskin ca 12 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare i ca 3 minuter.
2. Tillsätt därefter nötter och russin och blanda så att de blir jämt fördelade i degen.
3. Låt degen jäsa ca 1 timme (gärna i en plastlåda med lock).
4. Forma bröden till önskad form (ca 3-4 bröd). Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jäs skåp, jäs ytterligare ca 1½ timme.
5. Sätt ugnen på 230 grader och stoppa in bröden samtidigt som du stänker in lite vatten i ugnen med till exempel en blommspruta. Sänk direkt värmen till 200 grader och grädda i ca 15-20 minuter.
Sabinas fruktbröd
Dag 1
Blötlägg frukt och frön i varsin bunke.
Dag 2
1. Blanda frö-blötläggningen med resterande ingredienser (salt, oblandat rågsikt, fint rågmjöl, vetemjöl, rågsurdeg och vatten) i en maskin med krok. Blandas i 7 min, sedan i med den blötlagda frukten och blanda 3 min till. Sedan ska du täcka bunken med en duk och låta det jäsa i ca 1 tim (tills du ser att den har börjat komma igång).
2. Fördela degen i två smörade formar. Strö över lite solrosfrön och pudra lite mjöl över bröden. Sätt ugnen på 210 grader. Låt dom nu jäsa upp i sin formar.
3. Baka sedan de färdigjästa bröden i ugnen i ca 1 timme och 20 min.
Ta ut bröden ur deras formar och sätt dem på galler.
Tips! Att skala och rosta hasselnötter
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Häll ut hasselnötterna i en långpanna.
3. När ugnen nått rätt temperatur så sätt in långpannan med nötterna.
4. När nötterna börjar ta färg efter 6-10 minuter (beroende på ugn) så häll ut dem o en handuk och omslut dem.
5. Rulla dem kraftigt och med tryck tills skalet släppt ordentligt.