Nudlar med fläskfärs, räkor och vietnamesiska örter

Nudlar med fläskfärs, räkor och vietnamesiska örter

    Publicerat:

    Ingredienser

    4portioner

    • 1dl
      små torkade räkor
    • 250g
      mager skinkfärs
    • 1/2dl
      rapsolja
    • 1/2dl
      ljus soja
    • 1msk
      sambal oelek
    • 100g
      petai
    • 2msk
      fisksås
    • 2msk
      palmsocker eller farinsocker
    • 1/2dl
      pressad lime
    • 1ask(ar)
      körsbärstomater eller 2 dl tärnad mango
    • 4
      portioner nykokta nudlar
    • 3dl
      välsköljda grovrivna asiatiska örter (ngo gai, shisom, limebasilika, söt basilika, rauram, etc.)

    Så lagar du

    Slå ett par dl kokande vatten över de torkade räkorna och låt stå i ungefär 15 minuter. Sila av och hacka grovt.

    Hetta upp oljan i en stor teflonpanna. Smula ner färsen och bryn. Vänd ner räkorna och fortsätt steka tills de fått färg. Vänd ner soja och sambal samt eventuellt stinkbönor. Stek på medelvärme under omrörning i ungefär tio minuter.

    Tillsätt fisksås och palmsocker. Stek vidare i ungefär fem minuter tills blandningen är knaprig och petaibönorna är genommjuka och fått lite färg. Ställ åt sidan. Värm helst precis före servering.

    Halvera körsbärstomaterna. Koka nudlarna och låt dem rinna av. Blanda med 1 tsk rapsolja och limesaft. Blanda ner fläskblandningen och tomaterna. Servera med örterna i en vacker skål så att alla kan plocka själva.

    Lisa Förare Winbladh

    Dela det här receptet med dina vänner!