Ingredienser
4portioner
- 1dlsmå torkade räkor
- 250gmager skinkfärs
- 1/2dlrapsolja
- 1/2dlljus soja
- 1msksambal oelek
- 100gpetai
- 2mskfisksås
- 2mskpalmsocker eller farinsocker
- 1/2dlpressad lime
- 1ask(ar)körsbärstomater eller 2 dl tärnad mango
- 4portioner nykokta nudlar
- 3dlvälsköljda grovrivna asiatiska örter (ngo gai, shisom, limebasilika, söt basilika, rauram, etc.)
Så lagar du
Slå ett par dl kokande vatten över de torkade räkorna och låt stå i ungefär 15 minuter. Sila av och hacka grovt.
Hetta upp oljan i en stor teflonpanna. Smula ner färsen och bryn. Vänd ner räkorna och fortsätt steka tills de fått färg. Vänd ner soja och sambal samt eventuellt stinkbönor. Stek på medelvärme under omrörning i ungefär tio minuter.
Tillsätt fisksås och palmsocker. Stek vidare i ungefär fem minuter tills blandningen är knaprig och petaibönorna är genommjuka och fått lite färg. Ställ åt sidan. Värm helst precis före servering.
Halvera körsbärstomaterna. Koka nudlarna och låt dem rinna av. Blanda med 1 tsk rapsolja och limesaft. Blanda ner fläskblandningen och tomaterna. Servera med örterna i en vacker skål så att alla kan plocka själva.
Lisa Förare Winbladh