Nyårsmeny förrätt: Skaldjur, rom, äpple & citron

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1 st kokt hummer, gärna svensk
- 4 st kokta havskräftor
- 4 st pilgrimmsmusslor
- 12 st räkor
- ev. blåmusslor el. sandmusslor
- 4 msk löjrom
- 1 st äpple, syrligt
- 1 st liten gurka
- 2 st plommontomater
- 1 knippe gräslök
- 1 knippe dill
- ½ st citron, rivet skal
- 2 msk färsk äppeljuice
- fruktig olivolja
- citronsaft
Så lagar du
Skala de kokta skaldjuren (frys in skalen och spar till buljongkok).
Salta och peppra pilgrimmsmusslorna, halstra pilgrimmsmusslorna i olivolja ca 30 sek. på varje sida i varm panna.
Koka ev. de rensade musslorna i vitt vin och lök tills de öppnar sig.
Skala och kärna ur äpple och gurka, skär i små tärningar.
Skala och kärna ur tomaterna, skär i små tärningar.
Skär gräslöken tunt, plocka dillen i små kvistar.
Gör en dressing med rivet citronskal, juice, olivolja och lite citronsaft.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Vänd ner grönsakerna.
Fördela skaldjuren på 4 tallrikar, skeda över dressingen.
Servera med varma små kuvertbröd.