Nyårsmeny huvudrätt: Lågtemperaturstekt oxfilé, persilja & potatis

Ingredienser

4portioner

  • 800 g hängmörad oxfilé, putsad
  • havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 dl rivet vittbröd
  • 20 g riven parmesan
  • 2 dl bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 4 st smålökar
  • 1 bit spetskål
  • kallpressad rapsolja
  • 1 dl rostade valnötter, grovhackade
  • 800 g små potatisar, skrubbade
  • 5 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 100 g Boltjärn blå el. någon Roquefort

Så lagar du

Salta och peppra oxfilén, bryn hastigt runt om i en panna.

Lägg i en ugnsform, sätt digitaltermometern mitt i kärnan.

Ställ in i ugnen på 90 grader, låt gå tills kärntemperaturen är 58 grader.

Mixa bröd, parmesan, persilja och vitlök fint och grönt, salta och peppra.

Låt oxfilén vila 15-20 min, pensla den sedan i olivolja och rulla i persiljemixet.

Skär upp oxfilén i önskade skivor.

Skala grönsakerna och koka dom mjuka i välsaltat vatten.

Vänd runt grönsakerna i rapsolja och valnötter.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Förbered detta och värm på vid servering.

Rosta potatisen i ugn 175 grader med vitlöksklyftor, olivolja, salt och peppar.

Förbered detta och värm på vid servering.

Smula osten över den varma potatisen och vänd runt.

Dela det här receptet med dina vänner!