Nyårsmeny huvudrätt: Lågtemperaturstekt oxfilé, persilja & potatis
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 800 g hängmörad oxfilé, putsad
- havssalt
- nymalen svartpeppar
- 1 dl rivet vittbröd
- 20 g riven parmesan
- 2 dl bladpersilja
- 1 vitlöksklyfta
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 4 st smålökar
- 1 bit spetskål
- kallpressad rapsolja
- 1 dl rostade valnötter, grovhackade
- 800 g små potatisar, skrubbade
- 5 st vitlöksklyftor
- olivolja
- 100 g Boltjärn blå el. någon Roquefort
Så lagar du
Salta och peppra oxfilén, bryn hastigt runt om i en panna.
Lägg i en ugnsform, sätt digitaltermometern mitt i kärnan.
Ställ in i ugnen på 90 grader, låt gå tills kärntemperaturen är 58 grader.
Mixa bröd, parmesan, persilja och vitlök fint och grönt, salta och peppra.
Låt oxfilén vila 15-20 min, pensla den sedan i olivolja och rulla i persiljemixet.
Skär upp oxfilén i önskade skivor.
Skala grönsakerna och koka dom mjuka i välsaltat vatten.
Vänd runt grönsakerna i rapsolja och valnötter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Förbered detta och värm på vid servering.
Rosta potatisen i ugn 175 grader med vitlöksklyftor, olivolja, salt och peppar.
Förbered detta och värm på vid servering.
Smula osten över den varma potatisen och vänd runt.