Nykokt sparris med snabb hollandaise

Publicerat:
2016-05-08"Primörernas primör" går hand i hand med en hollandaisesås med smak av fläder.
Ingredienser
4portioner
- ½kggrön sparris, helst inte import
- salt
- 1ägg
- 2äggulor
- 2mskflädersaft, koncentrat
- 1ekologisk citron
- 250gsmält smör
- salt
- olivolja till servering
Så lagar du
1. Koka sparris. Skär av ändbitar som blivit torra och träiga (spara till granité till yoghurtparfaiten).
2. Koka upp vatten och tillsätt 4 % salt (1 liter vatten/0,4 dl salt).
3. Lägg i sparris och koka under lock i 1-1½ minuter, lite beroende på tjocklek. Lyft och kyl i iskallt vatten eller servera omgående med några droppar olivolja.
Snabb hollandaise
1. Lägg ägg, äggula, citronskal, flädersaft, citronjuice i en kannmixer.
2. Värm upp smöret till 80 grader. Sätt igång mixer och mixa äggen lite skummig. Tillsätt 80-gradigt smör i tunn stråle. Smaka av med salt. Servera direkt med ny kokt smör.