Nystekt aborrfilé med Ingalills varma potatissallad och löjromssås

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 6,5hg
    filéad, och helst fjällad, aborre
  • 7hg
    skalad eller tvättad färskpotatis
  • 3msk
    finhackade blandade örter, timjan, basilika dill persilja m.m
  • 2dl
    god olivolja
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 80g
    nyriven ost, parmesan eller som jag tog nu, Wästgöta kloster
  • 50g
    små fina salladsblad av Roman, ruccola eller eklövssallad
  • Gärna lite sparrisknoppar och ev lättkokta sockerärtor
  • Salt och nymalen vitpeppar

Sås:

  • 2dl
    vispgrädde
  • 2dl
    kokbar creme fraiche
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 100g
    rumstempererat osaltat smör
  • 50g
    löjrom

Så lagar du

Börja med såsen, koka upp grädde och creme fraiche tillsammans med vitvinsvinägern, låt sjuda ca 10 minuter, vispa sedan i smöret klickvis lite i sänder, håll såsen ljummen vid sidan av spisen – OBS!!!! får under inga som helst omständigheter koka igen!!!

Precis innan serverandet rörs löjrommen i!

Koka potatisen, under tiden den kokar rör man i en salladsskål ihop olja vinäger örter och ost.

När ca 5 minuter återstår av koktiden steker man abborren i ½ smör och ½ olja, enbart på skinnsidan, salta och peppra.

När potatisen är kokt, hälls den varm i salladsskålen, blanda runt med olja m.m och tillsätt salladen och de övriga ev grönsakerna.

Lägg upp fisk, sallad och sås vackert på en tallrik och garnera gärna med färska örter!

Dela det här receptet med dina vänner!