Oknådat bröd i gryta

Publicerat:
2016-08-11Tillagningstid:
Ingredienser
- ¼paketfärsk jäst
- 4dlvatten
- 500gvetemjöl
- 1 ½tsksalt
- majsmjöl till utbakning
Så lagar du
Du behöver: en ugnsfast gryta med lock.
1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten. Använd en stor bunke, degen kommer jäsa.
2. Dag 2: Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger. En degskrapa kan vara till hjälp. Forma degen till en boll och lägg med skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg över en duk och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur.
3. Sätt ugnen på 230°. Värm en ugnsfast gryta med lock, gjord av exempelvis gjutjärn, i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Lägg på locket och ställ mitt i ugnen i 30 minuter.
4. Ta bort locket och grädda ytterligare ca 30 minuter tills brödet är klart. Låt svalna på galler.