Okonomiyaki med aubergine

tjocka plätt-liknande matbitar på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

Från Japan kommer en ny gatumat som känns nyttig och enkel att få till hemma. Variationerna är oändliga, bara att kika in i kylskåpet efter inspiration. Denna variant bjuder på både krämighet och hetta.

Ingredienser

4portioner

  • 150g
    vitkål
  • 2dl
    ljummet vatten
  • ½tärning(ar)
    grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2dl
    vetemjöl
  • 2st
    ägg
  • 2msk
    matolja
  • salt & svartpeppar

Med aubergine som fyllning:

  • 1
    aubergine
  • ½tsk
    salt för urvattning av auberginen
  • 3-4msk
    olivolja

Med svampfyllning:

  • 150g
    svamp
  • 1-2msk
    smör
  • salt eller soja

Okonomiyakisås

  • ½dl
    worcestersås
  • ½dl
    ketchup
  • ¾dl
    gult senapspulver
  • 2msk
    vatten

Tillbehör

  • 2msk
    mjölk
  • ½dl
    majonnäs

Så lagar du

Fyllning till plättarna kan gärna varieras mellan svamp, vitkål eller aubergine. 

1. Skär aubergine i tärningar. Lägg dem i ett durkslag och strö över salt. Låt stå och vattna ur i cirka 30 minuter.

2. Borsta av saltet och torka med hushållspapper. Stek aubergine i olja tills den mjuknat. (Vid användning av svampfyllning: Ansa svampen, skär i mindre bitar och stek i smör. Smaka av med salt eller lite soja.)

3. Blanda ihop ingredienserna till okonomiyakisåsen och blanda majonnäsen med mjölken.

4. Skär kålen så tunt du kan och lägg åt sidan.

5. Häll vatten i en bunke och smula ner buljongen. Vispa så att buljongen löser upp sig. Vispa ner mjölet i bunken.

6. Knäck ett ägg i taget i bunken och vispa ihop till en slät smet. Lägg till sist i den strimlade vitkålen, auberginen, svampen eller annan fyllning. Smaka av med salt och peppar.

7. Värm upp en plättpanna. Häll lite olja i varje rundel. Klicka i lite smet i varje rundel och stek ungefär 5 minuter eller tills de fått gyllenbrun färg. Vänd och stek lika länge på andra sidan.

8. Pensla plättarna med okonomiyakisås. Ringla över majonnäs eller häll den i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och spritsa i ett rutigt mönster. Servera med edamamebönor och sallad med matsuhisadressing.

Dela det här receptet med dina vänner!