Okonomiyaki med svamp

svamp, mat, tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

Här har vi en fantastisk rätt som serveras i olika former i det japanska köket. Ofta lagas den med t ex bacon och toppas med bonitoflingor men här gör vi den helt vegetarisk.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 500g
    vitkål
  • 3st
    salladslökar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 30g
    skalad ingefära
  • 4dl
    vetemjöl
  • 3dl
    vatten
  • 1,5-2tsk
    salt
  • 0,5tsk
    bakpulver
  • rapsolja till stekning

Till servering:

  • 200g
    färsk svamp
  • 1st
    stor vitlöksklyfta
  • 2msk
    smör
  • 2st
    salladslökar
  • 6msk
    majonnäs (helst den japanska kewpie)
  • 6msk
    okonomiyaki sås (köp färdig eller se recept nedan)

Snabb okonomiyaki-sås:

  • 2msk
    ketchup
  • 1msk
    soja
  • 1msk
    worchestershiresås
  • 1tsk
    honung

Så lagar du

1, Hacka vitkålen och strimla salladslök och vitlök. 

2, Hacka eller riv ingefäran fint. 

3, Vispa ihop mjöl, vatten och salt till en smet och vänd ner grönsakerna i detta. 

4, Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja och häll hälften av smeten i pannan. 

5, Pressa ut den så smeten täcker pannan och lägg sedan på ett lock eller täck pannan med folie. 

6, Stek på svag mellanvärme i 10 minuter, vänd sedan på ”pannkakan”. Det gör du enklast med t ex en skärbräda eller tallrik som är lika stor som stekpannan, eller med två stekspadar. Stek på andra sidan i ca 5 minuter till.  

7, Ha denna kålpannkakan på värmehållning i ugnen på ca 100 grader under tiden du steker en pannkaka till med resterande smet.  
 
8, Riv eller hacka svampen. 

9, Stek i torr stekpanna till svampen släpper vätska och denna kokat bort, tillsätt då smör, finhackad vitlök och krydda med salt och peppar.  Fräs i några minuter.  
 
10, Rör ihop ingredienserna till okonomiyaki-såsen om du inte har färdigköpt. Serverera de varma kål-pannkakorna toppade med svamp, ringlad sås & majonnäs och strimlad salladslök. 

Dela det här receptet med dina vänner!