Örtdoftande älgstek

Publicerat:
2014-09-24Ingredienser
4portioner
Älgsteken
- 1kgälgstek, putsad
- 1stekologisk citron
- 1ströd spansk peppar
- 2tsksalt
- 1tsksvartpeppar
- några kvistar färsk timjan och rosmarin
- smör till stekning
Lyxig kantarellsås
- 200gkantareller eller annan färsk svamp i bitar (motsvarar 50 g torkad)
- 2stschalottenlökar, finhackade
- ½dlvitt portvin
- 3dlgrädde (valfri fetthalt men kokbar)
- smör till stekning
- salt, vitpeppar
- ev. maizena
Vitlöksdoftande hasselbackspotatis
- 1kgpotatis
- 50gsmör
- 5stvitlöksklyftor, krossade
- 1stkvist färsk rosmarin
- 1ströd spansk peppar, strimlad
- 2tsksalt
- 1tskvitpeppar
- ½dlströbröd
Äppelkål med lingon och bacon
- 50gbacon, strimlat
- 500gsavoykål, strimlat (ca ½ huvud)
- 2stfasta äpplen, klyftade
- 1stcitron (använd samma som till köttet)
- 1dlhasselnötter, rostade
- 1dlfärska eller frysta lingon
- salt, vitpeppar
- smör till stekning
Så lagar du
Älgstek
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär små hål i köttet och fyll med det gula av skalet från citronen, spansk peppar, timjan och rosmarin.
2. Klappa in salt och peppar och bryn steken gyllenbrun i smör. Lägg i en ugnsfast form, klicka på lite smör. Sätt en stektermometer i stekens tjockaste del, ställ i ugn och stek till 62–63 grader innertemperatur för medium.
3. Ta ut köttet och låt vila. Höj ugnsvärmen och ställ in potatisarna (nedan). Skär köttet i cirka 0,5 cm tjocka skivor, lägg på ett par klickar smör och ett fuktat bakpapper. Värm på en kort stund i ugnen just innan servering.
Tips! köttet går bra att förbereda dagarna innan. Då ställer du i det i kylen med bakpapper på och värmer just innan servering.
Kantarellsås
1. Stek svamp och lök i smör, låt ev vätska koka in.
2. Tillsätt portvin, låt vätskan koka in. Häll på grädde. Koka ihop 10 minuter. Häll i stekskyn från köttet. Smaka av med salt, peppar och kanske en skvätt portvin.
3. Red av med majsena om du önskar tjockare konsistens.
Tips! Såsen går bra att förbereda dagarna innan.
Hasselbackspotatis
1. Sätt ugnen på 200 grader. Fräs smör, vitlök, rosmarin och spansk peppar utan att det får färg. Blanda ner salt och peppar. Låt dra 5 minuter.
2. Skala och skär under tiden potatisarna i tunna skivor halvt igenom. Lägg dem i en träsked när du skär, så går det lättare. Blanda med smöret och låt dra 10 minuter.
3. Lägg potatisarna i en ugnsfast form med den skårade sidan uppåt, ställ in mitt i ugnen 20 minuter.Ta ut och pensla med smöret från formen 1–2 gånger under tiden.
4. Efter 20 minuter strör du på ströbröd och gräddar 15–20 minuter till.
Äppelkål
1. Fräs bacon och kål i lite smör några minuter. Lyft upp ut pannan. Stek äppelklyftorna hastigt i smör, blanda ner kål och pressa över citron.
2. Smaka av med salt och peppar. Toppa med hasselnötter och lingon.
Tips! Rosta hasselnötterna i torr stekpanna, lägg i handduk och gnugga bort skalet.