Oscar II:s tårta

Publicerat:
2015-12-28Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Mandelbotten
- 100gsötmandel
- 1½dlsocker
- 4äggvitor
Smörkräm
- 1dlsocker
- knappt 1dlvatten
- 4äggulor
- 200-225gosaltat smör, rumstempererat
- 1påse(ar)mandelspån
- florsocker
Så lagar du
Mandelbotten
1. Rita två runda cirklar, cirka 21 centimeter i diameter, på smort och mjölat bakplåtspapper.
2. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med sockret.
3. Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i mandelblandningen. Bred ut smeten till tunna bottnar i cirklarna. Grädda strax under mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt bottnarna kallna plant.
Smörkräm
4. Koka ihop socker och vatten till en simmig lag som trådar sig. Vispa äggulorna pösiga. Häll den varma lagen över gulorna under kraftig vispning med elvisp på högsta fart.
5. Rör smöret mjukt. Tillsätt den avsvalnade äggblandningen lite i taget under omrörning. Rör tills krämen är blank, slät och smidig.
Montering och garnering
6. Rosta mandelspånen i torr panna. Varva bottnar och smörkräm med ett tunt lager smörkräm överst. Sikta över florsocker, gärna i mönster, och garnera med den rostade mandeln.
Dryckestips
Kaffe med likör, t ex:
Limoncello di Capri, Italien
Nr 768, 192 kr/50 cl